Dünya'nın Artık Beş Okyanusu Var: National Geographic, Güney Okyanusu'nu Haritalara Ekleyecek

Antarktika'yı çevreleyen ve uzunca yıllardır bu konuda tartışmalara konu olan 'Güney Okyansu', Dünya'nın beşinci okyanusu olarak National Geographic'in atlasında yer alacak. Bilim insanlarının uzunca yıllardır bir 'okyanus' olarak değerlendirdikleri Güney Okyanusu, ilk kez bir haritada okyanus olarak yer alacak.

Dünya'nın Artık Beş Okyanusu Var: National Geographic, Güney Okyanusu'nu Haritalara Ekleyecek

Gezegenimizde karaları çevreleyen ve yapıları itibariyle yıllarca okyanus olarak tanımlanmış 4 bölge var; Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu ve Arktik Okyanusu. Bu dört okyanus da uzunca yıllardır varılan fikir birlikleri ile haritalarda okyanus olarak yer alıyor, bilim insanlarının araştırmalarına birer okyanus olarak katkı sağlıyor.

Ancak bu bilgimizi baştan sona değiştirecek bir yenilik yaşandı. Uzunca yıllardır pek çok bilim insanının 'okyanus olması gerektiğini' söylediği ve kimi araştırmalarda da aslında bilim insanlarınca okyanus olarak değerlendirilen Güney Okyanusu, National Geographic tarafında da okyanus olarak tanındı. National Geographic, 1915'den beri haritalar ve atlaslar üretiyor ve bu sene üretilecek yeni haritalarda artık Güney Okyanusu da yer alacak.

Güney Okyanusu

Okyanuslara ve Antarktika'ya dikkat çekmeye yardım edebilir:

Colorado Üniversitesi'nde akademisyen olan Cassandra Brooks, Güney Okyanusu'nun okyanus olarak kabul edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Güney Okyanusu'nun özellikle bölgede araştırma yapan bilim insanları tarafından zaten okyanus olarak kabul edildiğini söylüyor. Brooks'a göre, Antarktika bölgesinde araştırmalar yürüten bilim insanları, bölgenin ne kadar kendne özgü, özel ve Dünya'nın geri kalanı için ne kadar kritik olduğunu anlıyorlar ve bu da Güney Okyanusu ile ilgili.

Brooks aynı zamanda Güney Okyanusu'nun bir akciğer ya da kalp gibi dünyanın geri kalanındaki okyanuslara su pompaladığını ve her ne kadar fark edilmese de iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir yeri olduğunu ifade ediyor.

webtekno

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER