1 Doların Arka Yüzünde Bulunan Gizemli yazının manası nedir?

1 Doların Arka Yüzünde Bulunan Gizemli yazının manası nedir?

Evvela, doların atası diyebileceğimiz 'thaler'a bir göz atalım... 1520 yılında, bugünün Almanya sınırları içerisinde basılan gümüş sikkeye verilen isimdi thaler. (Esas ismi Joachimsthal bölgesinden türeyen Joachimsthaler, kısaltıldığında bize daha tanıdık geliyor tabii.) Bu gümüş sikkeler Avrupa'da uzun müddet kullanıldı ve hemen hepsinde de bu paralara telaffuzu 'dolar' olacak biçimde yeni adlar verilmişti.

In God We Trust (Türkçe: Tanrı'ya Güveniriz), Amerika Birleşik Devletleri'nin sloganıdır. 1956 yılında ABD Kongresi tarafından E pluribus unum (out of many, one - Birlikten kuvvet doğar) sloganının yerine seçilmiştir.

19. yüzyılda Amerika’nın İç Savaş’ı devam ederken Hristiyanlar, Tanrı’nın himayesinde olmayan bir devletin güçlü olamayacağından hareketle Kongre’ye baskı yapmışlar ve 1864’te alınan bir kararla ilk olarak 2 cent metal para üzerindeIn God We Trustifadesi yer almış. Kağıt paralarda yer alması ise 1957’de başlamış. O gündür bu gündür, Amerikan paralarının üzerindeki bu ibare yerini koruyor.

LAİK BİR DEVLET OLARAK AMERİKA

Dolar'ın üzerine inançlarını özgürce yazan,incil'in üzerine yemin eden bir toplum.Başta laik Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika olmak üzere birçok Hristiyan memleketinde devlet başkanları, üst düzey bürokratalar, belediye başkanları, mahkeme duruşmaları, hatta itfaiye gibi hizmetleri yürüten personele varıncaya dek, İncil üzerine yemin edilerek görevlerine başlarken, Türkiye gibi halkı Müslüman ülkelerde, laiklik gereğidir denilerek, yetkili makamlara seçilen yahut atanan insanlar Kuran’ın üzerine yemin edemiyor. Öte yandan halkın iradesine aykırı olan bu uygulamanın  sürdürülmesine de bir anlam verilemiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER