ABD ile Katar arasında 'Afganistan' anlaşması

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Afganistan’daki çıkarlarını temsil etmesi için Katar’la anlaşma imzaladıklarını açıkladı

ABD ile Katar arasında 'Afganistan' anlaşması

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Afganistan’daki çıkarlarını temsil etmesi için Katar’la anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Blinken anlaşmayı, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman El Sani ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında açıkladı.

Anlaşmayla Washington ve ABD’nin tanımadığı Taliban hükümeti arasındaki resmi iletişim Katar üzerinden sağlanacak.

İki ülke arasında anlaşma ABD liderliğindeki güçlerin Afganistan’dan çekilmesinin ardından, Amerika ve diğer Batılı ülkelerin Taliban hükümetiyle nasıl ilişki kuracakları konusunda ikilem yaşadığı bir döneme rastladı.

ABD ve diğer Batılı ülkeler Taliban’ın Afganistan’da kontrolu ele geçirmesinin ardından büyükelçiliklerini kapatmış ve diplomatlarını çekmişti. ABD’nin diplomatik olarak temsil edilmediği ülkelerde Katar’la yaptığına benzer anlaşmaları var.

ABD’nin İran’daki diplomatik çıkarların temsili için İsviçre, Kuzey Kore için İsveç, Suriye’deki çıkarların temsili için de Çek Cumhuriyeti’yle anlaşması bulunuyor.

Katar aynı zamanda uzun süredir ABD ve Taliban arasındaki görüşmelerde de önemli bir oyuncu oldu. ABD ve Taliban arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra Afganistan’dan ABD vatandaşlarının tahliyesinde önemli rol oynadı.

Katar Afganistan’daki büyükelçiliğinde ayrı bir birim oluşturacak

Anlaşma uyarınca Katar, Afganistan’daki büyükelçiliğinde ABD için konsolosluk hizmeti sağlamak ve ABD’ye ait diplomatik binaların güvenliğini izlemek üzere bir birim de oluşturacak.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismini vermeyen Amerikalı bir yetkili, konsolosluk hizmetlerinin pasaport başvurularının kabulü, noter hizmetleri, acil durumlarda bilgi ve yardım sağlama gibi konuları kapsayabileceğini söyledi.

ABD ve Katar arasındaki anlaşmanın 31 Aralık’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Katar anlaşma kapsamında Afganistan’daki büyükelçilik personelinin bir kısmını ABD’nin çıkarlarının temsil edileceği birime ayıracak ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD’nin Katar’ın başkenti Doha’daki diplomatik misyonuyla koordinasyon içinde olacak.

Mepa News

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER