BM'de İsrail'i 'savaş suçlusu şüphelisi' ilan eden tasarı oy çokluğu elde etti

Birleşmiş Milletler İsrail'in Mayıs ayında Filistin'e yaptığı saldırılar nedeniyle savaş suçlusu ilan edildiği tasarı ezici oranda oy çokluğu elde etti.

BM'de İsrail'i 'savaş suçlusu şüphelisi' ilan eden tasarı oy çokluğu elde etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 125 ülkenin büyük çoğunluğu İsrail'in savaş suçlarının soruşturulmasına izin veren, İsrail'e bu nedenle ciddi bir yaptırım uygulanması ihtimali olan tasarıya olumlu oy verdi.

Ajansların bildirdiğine göre, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Mayıs 2021'de Kudüs ve Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının savaş suçu içerdiğine dair soruşturmaya izin veren tasarıya dair yapılan oylamada 125 ülkenin temsilcisi yer aldı.

İsrail'in savaş suçlusu sayılmasına ve bu nedenle ciddi yaptırım uygulanmasına neden olabilecek olan tasarının oylamasında 34 ülke çekimser kalırken aralarında ABD ve İsrail'in de bulunduğu 8 ülke İsrail lehine, 83 ülke ise İsrail aleyhine oy verdi.

Filistin'in BM Daimi Büyükelçisi Riyad Mansur bu konunun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ele alınıp oylanmasını övgüde bulunarak İsrail aleyhine oy kullanan tüm ülkelere teşekkür ettiklerini bildirdi.

Soruşturmaya karşı oy kullanan ve aşırı derecede İsrail yanlısı olmakla eleştirilen ABD'nin BM elçisi Linda Thomas-Greenfield oylama sonrasında yaptığı açıklamada ABD'nin bu oylamayı geçersiz saymaya yönelik çalışacağı tehdidinde bulundu.

Tasarının açık uçlu olmasının İsrail'in şu an sürmekte olan ve gelecekteki suçlarının da sorgulanmasına neden olabileceği belirtiliyor ve daha önce hiçbir BM üyesi ülke hakkında böyle bir açık uçuklu soruşturma yetkisinin verilmediğine dikkat çekiliyor.

Mepa News

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2021, 16:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER