Macron'dan 'Rusya' mesajı: Türkiye'nin tek güç olmasını kim ister?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile diyaloğu tamamen kopartmak istemediğini belirterek, “Türkiye'nin dünyada Rusya ile görüşmeye devam eden tek güç olmasını kim ister?” dedi.

Macron'dan 'Rusya' mesajı: Türkiye'nin tek güç olmasını kim ister?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile diyaloğu tamamen kopartmak istemediğini belirterek, “Türkiye'nin dünyada Rusya ile görüşmeye devam eden tek güç olmasını kim ister?” dedi.

Macron, Elysee Sarayı’nda Fransız büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline geniş yer ayırırken, Türkiye, Çin ve Rusya’yı dünyaya üstü kapalı doğru olmayan bilgi ve haberler yaymakla suçladı.

Fransız diplomatlarına, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler, yalan haberler ve propagandaya karşı daha saldırgan bir şekilde mücadele etmelerini isteyen Macron, “Paris'in Rusya, Çin veya Türkiye’nin hikaye anlatımını kırmak için bazı iletişim araçlarını kullanması ve Fransa'ya yanlış bir saldırıya uğradığını söyleyebilmesi, Fransa'nın gerçekte ne yaptığını söyleyebilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Macron'a tepki göstermişti

Macron geçen hafta Cezayir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in yanı sıra Türkiye menşeli ağların Afrika'da Fransa düşmanlığı ve Fransa karşıtı propaganda yürüttüğünü ileri sürmüştü. Macron’un bu açıklamasına Türk Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstermişti.

Macron, Elysee Sarayı’nda büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada ayrıca, ülkesinin Rusya’nın savaşı kazanmasını önlemek için elinde gelen bütün insani, ekonomik ve askeri yardımı yapacağı vaadinden bulundu.

Rusya üzerindeki baskının devam edeceğini kaydeden Macron, bu baskının sürmesi için Avrupa’nın dayanışma içinde hareket edeceğini vurguladı.

Macron, Ukrayna’nın ya savaşı kazanması ya da müzakere masasına güçlü oturması için gerekli şartların oluşmasının öncelikle hedefleneceğini belirterek, “Rusya’nın bu savaşı kazanmasına izin veremeyiz. Uzun bir savaş için hazırlıklarımızı yapmalıyız.” dedi.

Ukrayna’nın nükleer santralleriyle ilgili gerginliğin artabileceği uyarasında bulunan Macron, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyetinin, radyasyon sızıntısı riskini değerlendirmek üzere Rus ordusunun kontrolündeki Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne yaptığı ziyarete ülkesini destek verdiğini söyledi.

Macron, bu ziyaretin ardından rus lider Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapacağını bildirdi

KAYNAK: EURONEWS

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2022, 20:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER