SVB’nin batışı: Amerikalı yetkililer bankacılık sistemini korumak için seferber

Silikon Vadisi Bankası’nın batışının geniş bir mali krize sebebiyet vermemesi için toplanan ABD’li yetkililer, bankacılık sistemine azalan güveni artırmak için "olağanüstü önlemler" aldı.

SVB’nin batışı: Amerikalı yetkililer bankacılık sistemini korumak için seferber

Silikon Vadisi Bankası’nın batışının geniş bir mali krize sebebiyet vermemesi için toplanan ABD’li yetkililer, bankacılık sistemine azalan güveni artırmak için olağanüstü önlemleri hayata geçirdi.

Dramatik bir hafta sonundan sonra Amerikalı yetkililer, iflas eden bankanın müşterilerinin Pazartesi gününden itibaren tüm mevduatlarına erişebileceklerini açıkladı. Ayrıca tüm federal bankalara “acil durum fonlarına erişim sağlamak için yeni bir tesis kuracaklarını” söylediler. Federal Merkez Bankası da, bankaların acil durumlarda borç alabilmesi için gevşemeye gitti. 

Tedbirler bugünlük küresel piyasalar üzerinde olumlu mesajlar verse de, uzun vadede sorun. Çünkü milyarlarca doların açığını kapatmak için, yine milyarlarca dolar harcanacak… 

Toronto'daki Corpay piyasa stratejisti Karl Schamotta, "Fed, Hazine ve (Federal Deposit Insurance Corp) tarafından atılan adımların, bölgesel bankacılık sektöründeki psikolojik 'kıyamet döngüsünü' kesin bir şekilde kıracağını düşünüyoruz" dedi. Karl, “Hakkaniyetli olsun ya da olmasın; bu olay FED’in politika sıkılaştırılması devam ederken yaşandı.” ifâdelerini kullandı.

ABD’li Banka düzenleyicileri, son günlerde baskı altına giren New York Signature Bank'ı da hızlıca süpürmek için harekete geçti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin müdahalesi, Fed ve diğer büyük merkez bankalarının enflasyonu düşürmeye yönelik amansız faiz artırma kampanyasının finansal sistem ve küresel piyasalarda nasıl strese sebep oluyor? Bugünlerde bunu görüyoruz.  Fed faiz oranlarını artırmaya devam ederken, yatırımcılar finansal sistemin bir kez daha sekteye uğradığını düşünüp tehlikeyle burun buruna kaldıklarını biliyor.

Tallbacken Capital Advisors'ın CEO'su Michael Purves, "Yarın (Salı) ve sonrasında yatırımcıların beklemesi gereken şey bir yığın risktir" diyor.

New York Signature Bank da battı

SVB’nin ardından New York Signature Bank’ın da battığını yazdık. ABD Hazine yetkilileri, New York eyalet mali düzenleyicisi tarafından kapatılan New York's Signature Bank'ın mudilerinin de vergi mükellefinin hiçbir zararına uğramadan tamamlanacağını söyledi. 

Signature, SVB gibi, teknoloji sektöründe yoğunlaşmış bir müşteri kitlesine sahipti ve faiz oranları yükseldikçe bilançosundaki menkul kıymetler erimişti. Eylül ayı itibariyle, Signature'ın mevduatlarının neredeyse dörtte biri kripto para birimi sektöründen geldi, ancak banka Aralık ayında kripto ile ilgili mevduatlarını 8 milyar dolar azaltacağını duyurdu.

Üst düzey bir ABD Hazine yetkilisi, tüm müşteri mevduatlarının korunacağını söylüyor. 

Yetkili, FED’in finansal kurumların tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlama kararıyla birlikte, piyasada güvenin yeniden tesis edileceğini söyledi.

Baran Dergisi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER