Yüzyıl içinde şehirler sular altında kalacak!

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; önümüzdeki yüz yıl içinde yeni bir küresel sel gelecek. Eğer önlem alınmazsa bu selden birçok kıta ve ülke etkilenecek, şehirler sular altında kalacak.

Yüzyıl içinde şehirler sular altında kalacak!

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre özellikle kıyı bölgeleri yaklaşık yüzde 50 oranında sular altında kalacak ve önümüzdeki yüz yıl içinde yeni bir küresel sel gelecek.

Yükselen deniz seviyelerinden kaynaklanan küresel tehlike, aktif gelgitler, artan dalgalar ve fırtınalar nedeniyle artmaktadır. Uzmanlara göre, eğer insanlık herhangi bir önlem almazsa, 2100 yılına kadar toprağın etkileyici bir kısmı su altında olacak. Özellikle kıyı bölgeleri yaklaşık yüzde 50 oranında sular altında kalacak.

287 milyon kişi veya dünyadaki toplam nüfusun yüzde 4'ü kıyı taşkınlarından etkilenebilir

Felaketin başlangıç zamanlamasına ve durumun analizine göre, bölgelerin sel riski, deniz seviyesinden yaklaşık 10 metre yükseklikte bulunan bölgeleri tehdit ediyor. En kötü senaryoda, 287 milyon kişi veya dünyadaki toplam nüfusun yüzde 4'ü kıyı taşkınlarından etkilenebilir.

Parasal açıdan, felaket, dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 20'si olan 14 trilyon dolar hasara neden olabilir.

Bilim adamları doğal afetlerde bir tehdit gördüler!

Ortalama deniz seviyesinin nispeten yavaş yükselmesine rağmen, bilim adamları doğal afetlerde bir tehdit gördüler.

Melbourne Üniversitesi'nden (Avustralya) Ebru Kirezci'ye göre, gelgit, sel ve diğer doğal elementlerin yıkıcı gücü zamanla artmakta.

Uzmanlar, Dünya toprakları ile 2100 yılına kadar su altında olabilecek bir harita simüle etmeyi başardılar.

ABD'de, Kuzey Karolina, Virginia ve Maryland eyaletlerinin bölgeleri, Asya'da - Avustralya'nın kuzey kısmı olan Çin, Bangladeş, Hindistan, Okyanusya'daki bazı bölgelerinde - kısmen sular altında kalacak.

Avrupa'da, Almanya ve Fransa'nın kuzeyi önemli ölçüde etkilenecek; İngiltere ise küresel selin ana kurbanı seçildi.

Kaynak: TİmeTürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER