Ayçiçek yağı neden bu kadar uçtu?

Sıvı yağın bir yıl içinde yüzde yüz oranında zamlanması ve yetkililerin bu konuda ciddi bir girişimde bulunmaması vatandaşı bezdirdi.

Ayçiçek yağı neden bu kadar uçtu?

Vatandaş enflasyon canavarına karşı iktidarın çözüm üretmesini istiyor.

Geçen yıl 5 litresi 32- 35 lira civarı olan sıvı yağ 70 lira bandına çıktı. Peki neden böyle oldu

Destekleme priminin 4 yıl boyunca kilo başına 40 kuruş olarak uygulanması ve üretim maliyetlerinin artması, çiftçiyi ayçiçeği üretiminden uzaklaştırdı.

Bu yıl üretimde yüzde 20 daralma oldu. Yani artık daha az ayçiçeği eken bir çiftçimiz var. Üretimin azalması fiyatların olağandışı bir şekilde artmasına neden oldu.

2019 yılında 1 milyon 915 bin ton Ayçiçek yağı üretilirken 2020 yılında üretim 1 milyon 250 bin ton oldu.

Üretimin azalması vatandaşın enflasyon karşısında ezilmesi anlamına geldi.

Kamuoyunda dışarıdan yağ ithalatı ile fiyatlara müdahalenin gelecek yıl üretimi daha da azaltacağı, müdahale etmemenin ise vatandaşı mağdur ettiği konuşuluyor.

Uzmanlar bu durumda çözüm yolu olarak üretim merkezli bir ekonomiye geçilmesini, mazottan alınan verginin azaltılmasını öneriyor. Zira bu şekilde hem çiftçi  hem de vatandaş korunmuş olacak?

SOSYAL MEDYADA  SIK SIK GÜNDEM OLAN  GÖRÜNTÜLER 

Ayçiçek yağındaki fiyat artışları sonrası vatandaşlar bu durumdan şikayetçi olurken bir yandan da komik videolar çekmeyi de ihmal etmiyorlar. Bir pazarda çekildiği görülen videonun ilk saniyelerinde telefonla konuşan vatandaş gelen haberle dizlerini dövüyor. Daha sonra aldığı haber karşısında yıkılan adam, yere çöküyor. Bir vatandaşın "Ne oldu? sorusuna ise adam, "Evde yağ bitmiş" yanıtını veriyor. Çevredekilerin şaşkın bakışları arasında çekilen video sosyal medyada en izlenenler arasına girdi.

Vatandaşın çektiği 'ayçiçek yağı' videosu, sosyal medyanın gündeminde oturdu

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2021, 20:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yakup BİNGÖL
Yakup BİNGÖL - 3 yıl Önce

aynen öyle bazı firsatçilar halkin cebine zarar verdiği gibi devletede zarar veriyor

SIRADAKİ HABER