Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye ambargo: Türk malları ülkeye sokulmayacak!

Siyasi ilişkilerin gergin olduğu Suudi Arabistan ve Türkiye arasında ipler iyice kopuyor. Suudi Arabistan hükümeti Türkiye'ye ambargo uygulamaya karar verdi. Arabistan, 'Made in Turkey' menşeli malları ülkeye sokmayacağını açıkladı.

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye ambargo: Türk malları ülkeye sokulmayacak!

Türkiye'nin afişler asarak bağımsızlık gününü kutladığı Suudi Arabistan, bu ayın sonunda 'Made in Turkey' menşeli malları almayacağını açıkladı. Suudi Arabistan, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 15’inci ülke. Türkiye’nin 3.3 milyar dolar ihracatı, 3 milyar dolar da ithalatı var. 

Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye’nin Körfez politikaları, Suriye’ye yönelik operasyon, ardından da gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, iki ülke arasında suları bir süredir ısıtmış durumda. Siyasetteki gerilim ekonomiyi huzursuz etmişti ve aslında iki yıldır üstü örtülü bir ambargo sürüyordu. Örneğin Suudi Arabistan Türk ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5’ten 15’e çıkarmış, Türk menşeli ürünler gümrüklerde olumsuz muamele görmeye başlamış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Ayrıca hükümet, Türkiye’den mal alan Suudi ithalatçılara bir taahhütname imzalatıyor. İmzalamak istemeyene ise yaptırım uygulayacağını ifade ediyordu. Yine anlatılanlara göre, Suudi Arabistan’da fabrikası bulunan Ülker’e de hammaddeyi Türkiye’den getirmemesi istenmişti. Ancak bu üstü örtülü engeller yerini artık açık bir ambargoya bıraktı.

Açıklamalara göre 'Made in Turkey' damgalı ürünler, ekim ayından itibaren Suudi Arabistan’a giremeyecek. Süre ise üç gün sonra doluyor. 

TÜRKİYE BAĞIMSIZLIK GÜNÜNÜ KUTLAMIŞTI
3 Eylül 2020 tarihinde İstanbul Havalimanı'nda Suudi Arabistan'ın bağımsızlık günü kutlanmıştı. Havalimanı yönetimi tarafından kontrol edilen reklam panolarından Türkçe olarak "Suudi Arabistan'ın bağımsızlık günü, Kutlu olsun" yazılmıştı.

Kaynak:Aykırı haber

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2020, 11:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şeref kazıcı
Şeref kazıcı - 3 yıl Önce

Normal bir durum asıl yüzünü göstermiş
Allah cc tez zamanda mescidi harami bu satılmış köpeklerden kurtara amin

SIRADAKİ HABER