GAZETE İLANIYLA SATILAN VAKIF CAMİLERİ

   Süfyan faciası tabiri tam yerinde olacak, mukaddesata zındıka hesabına taarruzların olduğu bir dönemde;

   1930’lu yıllardan başlayan ve 1960’lı yıllara kadar devam eden zaman aralığında vakıf kökenli cami, mescit, tekye, dergâh, zaviye vs meşrutaların (ek yapıların) ya doğrudan ya da bu yapıların kalıntıları (taş, tuğla, kereste, kiremit, kurşun) idaresince satışının yapıldığı, mesken, atölye, depo, meyhane vs olarak şahıslara kiraya verilmiş, bunlar da gazete ilanıyla duyurulmuştur. Bazı eserlerin yıkımı için ise dönemin koruma kurulunun izni dahi alınmıştır. Özellikle 1935 yılında Vakıflar Kanunu’nda yapılan değişiklikle camilerin kamulaştırılarak satılması öngörülmüştür.

   Bu şekilde yurt çapında kayda geçen 950 civarında cami ve mescit şahıs veya kuruluşlara satılmıştır. Kayıt dışı ise binlerce. Bazı camilerse yıkılmıştır. O dönemde yıkılmaktan kurtulan camiler daha sonra ibadete açılırken, bazıları ise ya kaderine terk edilmiş ya da işyeri, han olarak kullanılmış ve halen kullanılmaya devam edilmektedir. İstanbul’da, özellikle de günümüz Fatih ilçesinde (Tarihi Yarımada) 281 cami ve mescit, eski haritalarda ve arşiv belgelerinde adları geçmesine karşın yanlış şehirleşme politikaları, bakımsızlık, tabii afetler ve sorumsuzluk nedeniyle günümüze gelememiştir. Suriçi Fatih tahrip edilmiştir. 

   Günümüzdeki Hakimiyet hesabına çalışan Vakıflar genel müdürlüğü ise kaybolan vakıfların cami, mescit ve tekyelerin tekrar alınıp kamulaştırılıp aslına uygun tadilat yapılarak ibadete açılması faaliyetine devam etmektedir. İstanbulda Suriçi Fatih kaybolan kültür mirasımızın tekrar kazandırılması ünvanlı proje çalışmaları devam ettirilmektedir. Kendilerini tebrik eder, umum evkafın vakfiyeleri mucbince küşad edilip açılıp vakfiyesine muvafık tatbik edilmesini temenni ederiz. 

YORUM EKLE