ATIK SULARDA KORONAVİRÜS ÇIKTI!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul ve Ankara’da atık sularda koronavirüs olup olmadığına dair yapılan çalışmalarda, bir takım bulgulara rastladıklarını söyledi.

ATIK SULARDA KORONAVİRÜS ÇIKTI!

Türkiye’de koronavirüsün dağılımına ilişkin detaylı bilgi edinmek ve olası erken uyarı sistemini geliştirmek amacıyla, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için çalışmalar başlatılmıştı. 

İstanbul ve Ankara’da atık sularda koronavirüs çıktı

‘İSTANBUL VE ANKARA’NIN ATIK SUYUNDA BULGULARA RASTLADIK’

Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Kovid-19 aşısı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise İstanbul ve Ankara’nın atık suyunda koronavirüse rastlandığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli, “Çalışmalar şimdilik devam ediyor. Inaktif edilen virüs ilerideki aşı çalışmalarına da aday olacak. Bizim araştırma enstitüsü olarak yaptığımız çalışma sadece bu değil. İstanbul ve Ankara’daki atık sularda araştırmalar yapıyoruz. Birtakım bulgulara da rastladık. Bunla ilgili dünyada da makale yayınladık” diye konuştu.

‘ATIK SULARDA KORONAVİRÜSE RASTLANMASI BEKLENEN BİR DURUM’

SARS-CoV2’nin atık su arıtma tesislerinde gözlenmesinin beklenen bir durum olduğunu vurgulayan Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi ise şu sözleri kaydetmişti:

“Çünkü zaten hastaların idrar ve dışkısında bunun olması gayet olağan bir şey. Dolayısıyla da aslında bunu gözlemlemek çok da sürpriz bir durum değil. Zaten atık su artıma tesislerine SARS-CoV2 dışında pek çok virüs geliyor. Hatta SARS-CoV2’den daha dayanıklı virüsler de geliyor. Bu anlamda atık su arıtma tesisleri girişinde SARS-Cov2 gözlemlemek, atık su arıtma tesislerinde bir bulaş riski yaratacak demek değil. Biz zaten tesis çalışanları, bu konuda çok eğitimliyiz. Bu pandemi öncesinde de ciddi önlemlerle çalışan insanlardık, şu anda da bu önlemlerle çalışan insanlarız. Buradaki maksat şuydu, tesisin girişinde SARS-CoV2 var mı değil bunu atık suda ölçerek biz acaba vaka yayılımını daha detaylı inceleyebilir miyiz idi. Bunu da şöyle izah edeyim, biz yayılımı hastaneye giden hastaların yapılan testlerinden görüyoruz.

Oysa ki bu hastalığı belirti göstermeden, ayakta geçiren kişiler var. Bunların da tabii ki dışkı ve idrarlarında bu virüs var. Dolaysıyla atık sudan bu virüsün yayılımını izleyebilme şansımız olursa, şu anki yayılımı daha net gözlemleyebiliriz. En önemlisi de bir ikinci atak olması durumunda da ‘Daha salgın boyutuna gelmeden, acaba astalığın seyri hakkında bilgi verebilir miyiz? Bir Erken uyarı sistemi geliştirilebilir mi?’ ‘ çalışmasıydı. Bu anlamda da 7 tesisimizden aldığımız numunelerimizi analiz ettik. Vaka sayıları ile ilişkilendirme ve modelleme çalışmaları için henüz erken çünkü bunun için 80 ilden gelecek olan analizlerin de sonuçlanması gerekiyor. Daha fazla veriye ihtiyacımız var. Daha fazla istatistiki analize ihtiyacımız var. Bunlar arka planda, bu süreçte devam ediyor olacak. Devlet Su İşleri’nin yardımlarıyla, pazartesi itibariyle bütün 80 ilden, atık su numuneleri tesislerden toplanarak bu bahsetmiş olduğum 3 laboratuvarda ölçümleri yapılacak.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER