BAE Türk dizilerine gelen yasak kaldırdı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türk dizilerine uyguladığı yasağın kaldırıldığı duyuruldu. Haber7'ye konuşan RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, "Bu ambargonun kaldırılmış olması, bizim dizi sektörünü zenginleştirecek" diye konuştu.

BAE Türk dizilerine gelen yasak kaldırdı

2018 yılında alınan kararla Türk dizilerine ambargo uygulayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türk dizilerine almış olduğu yasağı kaldırdı.

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye ile BAE arasında yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın gerçekleştirdiği görüşme sonrasında alınan karar ile Türk dizilerine uygulanan ambargonun kaldırıldığı duyuruldu.

Konu ile ilgili Haber7'ye konuşan RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, "Birleşik Arap Emirlikleri, defacto olarak aslında uygulamayı değiştirdi. Özellikle de bu son gelişmelerle birlikte. Bundan yaklaşık 3 yıl önce açık bir şekilde Türk dizileriyle alakalı ambargo kararını açıklamışlardı. Dubai'deki televizyon içerik fuarıyla birlikte bu kararın değiştiğini gösterdiler" diye konuştu.

Dubai'de yapılan fuara, Türkiye'den de katılımların olduğunu belirten Uslu, "Kültür Bakanlığı'ndan da katılımlar oldu. Resmi bir şekilde bir açıklama olmadı, ama bu ambargonun kaldırılmış olması ciddi manada sonuca ulaşmış olacak. Şu an bizim ülkemizdeki diziler her ne kadar içerik itibariyle zaman zaman yaptırımlar alsalar da, yurtdışında inanılmaz izleniyorlar. Özellikle, Ortadoğu ve Arap coğrafyasında ortalamanın da çok daha fazla rağbetle izlenen diziler. Şimdi son zamanlarda tarih dizileriyle birlikte de, biz şu anda birçok Latin Amerika ülkesinde bile bizim dizilerimizin izlenme sıralaması ilk 10'da." ifadelerini kullandı.

BAE'nin ambargosunun kalkması, bizim dizi sektörünü zenginleştirecek diyen Uslu, "Şu anda yurtdışından TRT'den de yetkililerle birlikteyiz biz. TRT dizileri de ciddi manada artık yurtdışına satılan dizilerden biri olmaya başladı. Onlar açısından da çok olumlu olduklarını beyan ettiler. Ama dediğim gibi onlardan, bakanlıklarından bu ambargonun kalktığına dair uygulama gösterilmekle birlikte ambargoyu getirirken yapmış oldukları resmi açıklama karşılığında veya buna benzer resmi açıklama yapmadılar. BAE’de ki televizyon içerikleri ile ilgili etkinlikte aslında bunu bir bakıma göstermiş oldular. O yüzden güzel bir gelişme diyebiliriz" şeklinde konuştu.

haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER