Bakan Fahrettin Koca ve Ziya Selçuk'tan önemli açıklamalar!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "okullarda koronavirüs arası uzayacak mı?" sorusuna canlı yayında cevap veriyor...

Bakan Fahrettin Koca ve Ziya Selçuk'tan önemli açıklamalar!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un katılımıyla toplandı.

Bakanlar Koca ve Selçuk, toplantı sonrası ortak açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Fahrettin Koca:

Denizli, Kahramanmaraş, Mardin, Yozgat, Eskişehir, Erzincan, Edirne, Kars, Sinop Hatay. Sokak sokak, ev ev Türkiye. Ülkemin dört bir yanı. Ülkemin bütün insanı. Bir virüs dünyayı tehdit ediyor. 185 ülkede 8 milyara yakın insan her gün hastalığa yakalanlarını endişe içerisinde bekliyor. Korkunun büyük olduğunu söylemeye gerek yok. Bilim bugün için büyük vaatlerde bulunamıyor.

Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var; yakalanmamak. Pekçok hastalık bizim kontrolümüz dışında kalan faktörlerle ilişir. Durumu kabullenmemiz zor değil. Koronavirüs karşısında irade sahibiyiz. Dostlarımızla bir araya gelip gelmemekte, tokalaşıp tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Kalabalık içine girip girmemekte, dışarı çıkıp çıkmamakta, temastan uzak durup durmamakta irade sahibiyiz. Temizliği virüse karşı kalkan gibi kullanmakta irade sahibiyiz.

Devlet bu mücadelede yaptırım gücü olan bir kılavuzdur. Mücadeleyi organize eden güçtür. Uygulama bize bağlıdır. Hiçbir sağlık kurumu, hekim virüsün size bulaşmasını önleyemez. Bunu siz evinize çekilerek, gerekli durumlarda maske takarak, temastan kaçınarak önleyebilirsiniz. Bu mücadelede devletimizin güçlüdür.Başka ülkelerle kıyaslanmayacak şekilde güçlüdür.

Ülkemin sevgili gençleri, insan sayısının arttığı ortam riskin arttığı ortamdır. Caddeler, meydanlar, kapalı menkanlar sosyal mesafenin korunamadığı ortamlardır. Sizinle bir abi olarak konuşmak istiyorum. Risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz.

Hastalığa ve hatta daha büyük acılara eşlik etmeyin. Dışarıda bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin. Mustafa Kutlu'yu, Tolstoy'u okuyun. Sinemanın baş yapıtlarıyla tanışın. Bugünler kendinize yatırım olsun. Yaşı bana yakın olanlara, benden büyüklere birkaç şey söyleyeceğim. Virüs genç, orta yaşlı, yaşlı ayrımı yapmıyor. Farkında olmadığınız hastalık varsa virüs onu ortaya çıkaracak ve tadevi ummadığınız kadar zor olacaktır. Şu sıralar büyüklerimizin ziyaretine gitmek sakıncalı. Telefon sohbetlerinizi daha uzun tutabilirsiniz. Sevdiklerimizi, yakınlarımızı biraz özleyelim. Tedbirleri sıkı sıkı tutarsak bu özlem uzun sürmeyecek.

Çocuklarımızla ilgili söyleyeceklerim var. Ben çocuk doktoruyum. Artık oyunları evde oynuyoruz. Dışarıya çıkmak yok, misafir gelirse sarılmak, el öpmek yok. Sevgimizi, saygımızı uzaktan gösteriyoruz. Arkadaşlarla yine görüşüyoruz ama görüşmeler telefonla. Okullarımız koronavirüs sebebiyle tatile girdi diye bir kanı var. Bu yanlıştır. Çocuklarımızın eğitimi devam ediyor. Eğitimin bir süreliğine internet ve televizyon üzerinden veriliyor.

Uygulamayı lütfen tatil olarak görmeyin. Çocuklarınızın da konuyu öyle anlamalarını önleyin. Derslerinden, arkadaşlarından geri kalmasınlar. Verilen ara uzatılacak sayın bakanım birazdan söylemiş olacak. Çocuklarımızın sağlığı konusunda endişeli olmayın, evdelerse güvendeler. Dışarı çıkmamalarına dikkat edin.

Herkesin dikkatine ihtiyacım var. Koronavirüs salgınında ölüm oranı düşük ama hastalığı ağır geçirmesek de herhangi birimiz ummadığımız kadar ölüme yol açabiliriz. Sağlıklı biri başkası için ölüm sebebi olabilir. Başkalarının hayatının bizim hayatımız kadar değerli olduğunu unutmamalıyız. Virüsün yol açacağı sonucu bilemeyiz. Sigara içiyorsak asla bilemeyiz. Sigaranın tahribatının ortaya çıkması bu hastalıkta an meselesi olabilir.

Israrlı uyarılarımız karşılığını uygulamada tam gösterebilseydi üzüntülerimzi, kayıplarımız daha az olacaktı. Aramızdan ayrılanların sayısı çok daha az olacaktı. Baştan gösterdiğimiz kendimizi koruma refleksi bizi herşeye rağmen avantajlı kılıyor. Bu salgında herşey mümkün, ihtimal dahilinde. Başka ülkelere benzememek için tek tek her birimiz konuyu onların aldığından kat kat fazla ciddiye almalıyız.

Anneler, babalar, çocuklar, gençler, büyükler sizi imkansız olanı yapmaya davet etmiyorum. Çok basit tedbirleri uygulamaya davet ediyorum. Tedbirlerde sıkı olmaya davet ediyorum. Unutmayın aldığımız tedbir kadar güçlüyüz. Unutmayın hayat eve sığar.

Kamuoyunun bundan sonraki dönemde daha kolay ve net bilgisini almak üzere söylemek istiyorum. Her gün çıkan vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde düzenli bir şekilde toplam hasta, test, kaybettiğimiz vaka, yoğun bakımda olan hasta, entübe hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere dijital ortamda her gün güncellenerek kamuoyuyla paylaşmış olacağız.

İkinci bir tabloda günlük olan değişimi, test sayısı, vaka sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını güncel olarak bunu her gün kamuoyuyla paylaşacağımızı söylemek istiyorum. Erken dönemde ilk vakalarımız olan iki hastamızın bilgisini vermek istiyorum. Bir hastamız 65 yaşındaydı dün itibarıyla taburcu oldu, bir hastamız 60 yaşındaydı bugün itibarıyla taburcu oldu. Yoğun bakım şartlarında olan hastalarımızın da iyileşme şartlarını söylemiş oluyorum. Erken dönemde müdahalenin yapılmasının önemli olduğunu, bulaşıcılığın, temasın minimalize edilmesi gerektiğini, herkesin evine hatta odasına kendisini izole ederek bir dönem için bunu sağlamasını hatırlatmak istiyorum.

Biz yaklaşık 1 saat kadar önce sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplantıya başladık. Bakanlık olarak Bilim Kurulumuzla beraber meseleyi etraflıca tartışma fırsatı bulduk. Bakanlık olarak meseleye nasıl baktığımızı, ne tür beklenti ve ihtiyaç doğduğunu paylaşma fırsatımız oldu.

Mesele dünya tarihinde ilk karşılaşan bir problem. Biz meseleye tamamen pedagojik olarak bakıyoruz, çocuklarımızın sağlığı birinci referans noktamız. Eğitimsel olarak ortaya çıkan ihtiyaçları da dünyadaki belli başlı ülkeleri günlük olarak izleyerek tespit etmeye çalışıyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:

Milli Eğitim Bakanlığı televizyon yoluyla uzaktan eğitime başladı. Bu hatfa test haftamızdı. Önümüzdeki haftadan itibaren çok daha kaliteli, dolu dolu eğitime devam edeceğiz. En kısa zaman içerisinde yüzyüze eğitimle telafi çalışmalarımız devam ediyor. Telafimizin nasıl olacağı Bilim Kurulumuzun doğrudan önerileriyle ilgili.

Eğitimde elbette kayıplar, eksikler olacaktır. Bütün anne babaların müsterih olmasını isterim. Çocuklarımızın her türlü eğitsel ihtiyaçlar ve sınavların tamamlanması konusunda her türlü senaryoya hazırız. Bu yolculuğu ve koşuyu yürüteceğiz inşallah. Gereğini yapacağından endişesi olmasın hiç kimsenin. Bilim Kurulun önerisiyle evde eğitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyacı doğdu. 30 Nisan tarihi ortaklaşa bir kararla ortaya konuldu. 30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması, uzaktan eğitim devam etmesi konusunda karar sözkonusu.

Daha da çalışmalarımızı zenginleştirerek gereken her türlü ihtiyacı karşılaşacağız. Sınav vesaire hususlar gibi zaman zaman kamuoyunu bilgilendirme durumumuz sözkonusu olacak. Anne ve babalarımızın çocuklarımızın sağlığı konusunda dikkatli olduğunun farkındayım. Ruhsal sağlık da çok önemli. Televizyon yayınlarında bunu dikkate alan çalışmalarımız artacak.

SORULAR VE CEVAPLAR

Soru: Okullar 1 aydan fazla uzatıldı. Ücretli öğretmenler Türkiye'de 80 binden fazla. Onların ücreti konusunda çalışma var mı? Sağlık Bakanı size de bir sorum olacak. Muhalefet sokağa çıkma yasağı istiyor. Bir çalışma var mı?

BAKAN SELÇUK: Öğretmenler konusunda mevcut mevzuat derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda. Bizim telafi olarak planladığımız hazırlıklarımızda, bütün eğitim çalışmalarımızda yazın, hafta sonu olabilir. Bu zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öğretmenlerimizin girmesi sözkonusu olacak. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

BAKAN KOCA: Herkesin özellikle bu dönemde kendi evine, hatta odasına çekilerek izole etmesini, herkesin kendi olağanüstü halini kendince uygulamasını son derece önemsediğimizi söylemek istiyorum. Bilim Kurulunda konuştuğumuz özellikle kontrollü yaşam daha nasıl olabilir, minimal temas nasıl sağlanabilir? Bu anlamda çalışma yapılacak. Ulaşım, uçak, minibüs ve benzeri birçok alanda daha kontrollü bir yaşamı şekillindiren birtakım Bilim Kurulunun önerileri olabilir. Bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa gereği yapılalabilir.

Soru: Hastaneye gitmesi gereken insanlar oluyor. Hastanelerin durumu malum, gidemiyorlar. Acaba izole hastanesi çalışması olabilir mi? İl bazında virüsün yayılma konusunda haritalandırmanız var mı? Kendinizi nasıl izole ediyorsunuz? Kendinizle ilgili aldığı önlemler neler?

BAKAN KOCA: Gördüğünüz gibi toplantıda en az 1 metrede yaşamın devam etmesini önemsiyoruz. İkramları da devre dışı bırakıyoruz. Hastanelerle ilgili özellikle şüpheli olan vakalarla ilgili o hastaları, diğer hastalardan ayırıyoruz. Pandemi hastanelerin servisleri, yoğun bakımları birbirinden ayrı. Orada çalışan personel de diğer servislerle ilgili değil. Bu çerçevede hareket ediliyor. İl bazında var. Biz il bazındaki dağılımı da göstermiş olacağız. Bunu biliyoruz. Bunu da benzer tabloda yayınlamış olacağız. Her gün dijital ortamda yoğun bakımda yatan, entübe olan, iyileşen hastalarımız dahil olmak üzere yapılan test, kaybettiğimiz vaka sayımızı da gösteren bu ekranda görüldüğü şeklinde güncelleyeceğiz. İl bazında gerektiğinde verilir.

Soru: Her iki bakana sormak istiyorum. Sayın Selçuk, liseye, üniversiteye giriş sınavları ertelenecek mi? Okullara ara verildi ama bu süreçte öğretmenler, öğrenciler arasında virüs tespit edilen vaka var mı? Sayın Koca kontrollü yaşan daha nasıl minimalize olabilir dediniz. Şehirlerarası ve uçuşlara sınırlama getirilebilir mi? Yurtdışından gelen öğrencilere nasıl tedbir alınacak?

BAKAN SELÇUK: Sınavlar konusu gündemimizde. Prensip olarak zamanında yapılmasını önemseriz. LGS ile ilgili üç senaryomuz var. Sınavların ertelenmesi veya ertelenmesi buradaki bilimsel metadoloji sonucunda ortaya çıkacak kararlara bağlı. YKS sınavının kararını Yüksek Öğretim Kurulu ve ÖSYM verir. Önemli olan çocuklarımızın sınavla ilgili streslerini en asgariye indirmektir. Öğrencilerimize okulda gördükleri derslerden sınava gireceklerini söyleyerek zaten rahatlatmıştık.

Soru: Şu ana kadar kaç kutu ilaç alındı? Yoğun bakımda bulunan hastalar bu ilaçları kullanıyor mu? Bir hastanın iyileşmesi için kaç güne ihtiyacı var? Öne çıkan bir iki semptom var mı? Hangi koşullarda test yapılıyor? Bir kişiye pozitif demişsek o kişiye temas eden diğer kişilerde semptom şartı aranıyor mu?

Soru: Özellikle İstanbul'da özel labaratuvarlar yurtdışından testleri getirerek yüksek meblağlarla yapıldığını söylüyorlar. Sosyal medyada bayılma vakaları dolaşıyor. Özel okullarla ilgili çok soru geliyor. Ücret, yemek ve servis ücretleri ile velilere mesaj gittiğini görüyoruz.

BAKAN KOCA: Yoğun bakımda dün itibarıyle hasta sayısını görüyorsunuz, 136 hasta. Hastalara ilaç tadevisi başladı. Ortalama 1 kutunun bir hasta için kullanıldığını biliyoruz. En az 5 günlük bir kullanım. Çin'de bu ilacın kullanıldığı hasta sayısı belliydi. Bizde şu an bu hasta sayısının da önemli sayı olduğunu, Bilim Kurulu buradan sonuç alıp almadığımızı önümüzdeki bir hafta içerisinde bunu daha net konuşabiliriz. Bizim getirdiğimiz ilaç miktarı 1250 kutuydu, 3750 kutu siparişi verildi. Bu arada faydasının olup olmadığını görmek istiyoruz. 83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Çünkü testi yaptırdığınızda negatif çıkabilir, kendinizi daha rahat ve özgür hissedebilirsiniz ama üç gün sonra pozitif çıkabilir ve başka insanlara bulaştırabilirsiniz. Herkes kendisini virüs taşıyıcısı gibi hareket ediyor olmalı. Bu son derece önemli. Eğer test negatifse bu olmayacağı anlamına gelmez, üç beş gün sonra tekrar pozitif çıkabilir. O nedenle 14 günü önemsiyoruz. Testin kimlere yapılmasına dair Bilim Kurulu sürekli bunun algoritmasını değiştirerek bugünlere geldi. Başta Çin, İran, İtalya ve yurt dışıydı. Devamında ateş, öksürük yakınması olan neredeyse herkes, solunum sıkıntısı olan zaten herkes. Dün İstanbul'da bir hastanemizde kuyruklar oluştu. Bu doğru yaklaşım tarzı değil. Ancak testi hekim uygun görürse yaptırabilir olmalıyız. Birinde pozitif çıktıysa kiminle temas ettiyse o kişileri taramak istiyoruz. Ancak o şekilde yayılımını önleyebiliriz. O taramayı da yine eğer semptomu varsa test yapılır, yoksa en az bu süreçte 7 gün hatta gerektiğinde antikor testi yaptırabilir, hatta PCR testi yaptırabilir. O kişilerin kendilerini izol etmelerini istiyoruz.

Soru: Özellikle İstanbul'da özel labaratuvarlar yurtdışından testleri getirerek yüksek meblağlarla yapıldığını söylüyorlar. Sosyal medyada bayılma vakaları dolaşıyor. Özel okullarla ilgili çok soru geliyor. Ücret, yemek ve servis ücretleri ile velilere mesaj gittiğini görüyoruz.

BAKAN SELÇUK: Dünyada 1,5 milyara yakın öğrenci evde. Bizim bütün velilerimize, özel ya da resmi okullarımızda öğrencisi olan velilerimize önerimiz. Bu konu uzun soluklu bir konu. Telafisi yapılacak olan bir husus. Özel okullarla ilgili temsilci ve derneklerle görüştüğümüzde gündeme geldi. Şimdi yapılmayan eğitim hizmeti tamamlanacağı veya telafi edileceği için problem çıkacağını sanmıyorum. Bunun ötesindeki problemler sağlık problemleri. Eğitimsel olarak bizim için önemli olanın çocuklar olduğunu, çocuklar için çalışıyoruz, moral ve motivasyonumuz yüksek, umutluyuz. Velilerimize gün gün hafta hafta yapacağız.

Ayrıntılar geliyor...

akit

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020, 02:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER