Elazığ Afet Bölgesi İlan Edilir Mi, Afet Bölgesi Nedir, İlan Edilirse Ne Olur?

Elazığ TSO'da sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan çalışma kapsamında kentin afet bölgesi ilan edilmesi talebiyle ilgili açıklama yapıldı.

Elazığ Afet Bölgesi İlan Edilir Mi, Afet Bölgesi Nedir, İlan Edilirse Ne Olur?

Elazığ TSO'da sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan çalışma kapsamında kentin afet bölgesi ilan edilmesi talebiyle ilgili açıklama yapıldı.

Geçtiğimiz Cuma günü merkez üssü Sivrice olan 6.8 şiddetindeki depremin ardından 41 kişinin hayatını kaybetmesi, yüzlerce kişinin yaralanması ve çok sayıda binanın hasar görmesi nedeniyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odas'ında yaklaşık 200 STK'nın görüşünün aktarıldığı basın toplantısı düzenlendi. Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan tarafından okunan talep dosyasının ana gündem maddesi kentin Afet Bölgesi ilan edilmesi çağrısı oldu.

Oda başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “Deprem sonrası ilimizdeki STK temsilcileri ve konusunun uzmanları ile yaptığımız istişare ve ortak çalışmalarla ilimizin geleceğe güvenle bakabilmesi ve şehrin sosyo, kültürel ve ekonomik hayatını normalleştirecek, toplumun huzur mutluluğunu esas alan ve hepsinden önemlisi kendini güvende hissetmesini sağlayacak tedbirleri maddeler hallinde belirleyerek ilimizin deprem sonrası beklentilerini oluşturmuş bulunmaktayız.Deprem sonrası Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, çok sayıda bakan, siyasi parti temsilcileri, stk, gönüllü kuruluşlar, kısaca toplumun tüm kesimleri ilimiz için seferber olarak yaraların sarılmasına can siper destek oldular. Bu süreçte AFAD, emniyet güçleri, gönüllü kuruluşlarımız, ilimiz STK'ları bir can kurtarabilmek için 48 saat uykusuz şekilde mücadele verdi. Birlik ve beraberliğimizin hiçbir ayrım yapılmaksızın nasıl büyük bir güç olduğunu tüm dünya bir kez daha Elazığ'da görmüş oldu" dedi.

Yaşanan depremin büyüklüğü ve süresi göz önünde bulundurulduğunda can kaybının az oluşunun an itibarı ile en büyük tesellileri olduğunu aktaran Arslan," Çünkü şehrimiz yapı stoku bakımından eski ve binalarımızın yüzde 60-70'lik kısmı 2000 yılından yani deprem yönetmeliğinden önce yapılmış büyük çoğunluğu da deprem sonrası oturulamaz hale gelmiştir. Ben bir kez daha depremde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.Bugün yaklaşık 400 bin olan il merkez nüfusumuzun neredeyse 100 bini çadırlarda, arabalarda, akraba ve yakınlarının yanında ya da kumu kurumlarının sağlamış olduğu imkanlardan yararlanarak barınma sorununu çözmeye çalışmaktadır. Dolayısı ile ilin en büyük sorunu bugün itibarı ile barınma sorununun çözümüdür. Bunun da tek yolu il merkezi ve kırsalda güvenli yaşam alanları oluşturulmasıdır. Deprem sonrası devletimiz tüm imkanları ile Elazığ için seferber olmuş ve çok kısa bir süre içerisinde de Mücbir Sebep Hali İlan edilmiştir. Bu destek elbette çok değerli ve önemlidir. Ancak, ilin yaralarının sarılması üç aylık bir öteleme ile çözülebilecek bir husus asla değildir" ifadelerini kullandı.

AFET BÖLGESİ NE DEMEK?

Afet bölgelerinin ilanında afetin gücü ve genişliği, can ve mal kayıpları, altyapı hasarları ve bölgenin ekonomik açıdan aldığı zararlar gibi sonuçlar değerlendirilir. Afete uğramış ya da uğrayabilecek bölgenin büyüklüğü, hasar gören bina sayısı, hasarlı binaların genel hayat üzerindeki sosyal ve ekonomik etkisi, hayat düzenindeki aksaklıklar ve kamuoyu tepkisi gibi çeşitli unsurlar göz önüne alınarak uygulanacak temel kurallar İmar ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanmış yönetmelik ile belirlenir.

Afetin meydana gelmesi halinde uygulanması gereken acil önlemlerin alınmasında Bölge Valisi yetki sahibidir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teknisyenlerince belirlenen bölgenin afet bölgesi olarak ilanı, Başkanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılır.

7269 SAYILI KANUN

7269 Sayılı Kanun, doğal afetlerin neden olduğu hasarlara karşı alınacak tedbirleri yasal olarak düzenler. Deprem, yangın, heyelan ve benzeri afetlerin, genel hayatı etkileyecek şekilde zarar görmüş olması ya da zarar görme riski yüksek olan bölgelerde, alınacak tedbirler ve uygulanacak yardımlarda bu kanunun hükümleri uygulanır.

ELAZIĞ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİRSE NE OLUR, AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
  • Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
  • Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
  • Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
  • Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
  • Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
  • Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir.
  • Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)
  • Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez.
  • Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir.
  • Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkanı sağlanır.
  • Bütün şirketlerin, esnafların ve ya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır.
  • 1 yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır.
  • Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur.
  • Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
  • Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkanı sağlanır ve merkezi sınavlarda (TYT-AYT, LGS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.


Kaynak: Hür Avaz

.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2020, 01:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER