Erdoğan'dan ABD ve İngiltere'ye Ukrayna eleştirisi: Çomak sokuyorlar

ABD ve İngiltere'nin yaptığı açıklamalarla Ukrayna-Rusya krizini körüklediğini belirten Başkan Erdoğan, sorun karşısında çaresiz kalan Avrupa'nın lider sorunu çektiğini söyledi. Erdoğan, DEAŞ liderine yapılan operasyon hakkında da konuştu.

Erdoğan'dan ABD ve İngiltere'ye Ukrayna eleştirisi: Çomak sokuyorlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşü uçakta, aralarında Ülke TV İstihbarat Şefi ve Programcısı Mustafa Yıldız'ın da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna-Rusya krizinde Türkiye'nin çabalarını değerlendiren Erdoğan, ABD ve İngiltere'nin krizi artıran açıklamalarına tepki gösterdi.

Avrupa'nın bu krizin çözümünde lider sorunu çektiğini belirten ve bundan önce Merkel'in aldığı sorumluluklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Temennimiz odur ki Sayın Putin'le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız" ifadeleriyle, süreçte aktif rol oynamak istediklerini açıkça belirtti.

"BATI AÇIKLAMALARIYLA SÜRECE KATKI SAĞLAMIYOR, ADETA ÇOMAK SOKUYOR"

SORU: Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimde, uluslararası basının bir kısmının, aynı zamanda ABD ve İngiltere'nin başını çektiği devletlerin gerilimin tırmanması ya da tansiyonun yükseltilmesi yönündeki açıklamalarını, yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Bir defa şunu çok açık ve net söylemem lazım; bu süreç içerisinde dikkat edilirse Batı maalesef şu ana kadar bu işin çözümünde katkı diye bir şey sağlamadı. Sadece adeta çomak sokuyorlar diyebilirim. Böyle bir durum var ortada. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin'le olan görüşmeyi çok önemsiyorum. Zira Zelenski'yle olan görüşmede, zaten bu konularla ilgili bir mutabakatımız olduğunu gördüm. Çünkü şu anda Avrupa'da bu işi çözmeye yönelik olarak lider noktasında ciddi sıkıntı var. Bundan önce bakıyorsunuz bir Merkel icabında çıkıyordu, hakikaten çözüm için elinde anahtar bulundurabiliyordu. Ama bunun dışında şu anda böyle bir lider de kalmadı. Diğerlerinin ismini zaten vermeye gerek yok. ABD ile ilgili duruma da baktığımızda, Biden da şu an itibariyle bu sürece henüz olumlu yaklaşım sergileyemedi. Dışişleri Bakanlarının yaptıkları görüşmelerde de neticeye yönelik bir gelişme henüz kaydedilemedi. Bunu zaten kendilerinde de açık net görüyoruz. Temennimiz odur ki Sayın Putin'le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız. Bu arada İlham Aliyev'in Ukrayna'ya bir ziyareti oldu. Bunun dışında Boris Johnson’ın aynı şekilde buraya bir ziyareti oldu. Bu ziyaretleri biz daha sonra derleyip toparlamak, buna göre de bir adım atmak istiyoruz. Sayın İlham Aliyev kardeşimizle bu ziyaretinden sonra bazı görüşmelerimiz oldu. Bütün mesele, bir şey beklemeden bu işin çözümüne yönelik ne yapılabileceğinin gayreti içinde olmak.

Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER