NATO toplantısında kritik Türkiye kararı!

NATO İncirlik’te bulunan Patriot füzelerini geri çekmeyi tartışan İspanya’nın bu füzeleri Türkiye’de tutmaya devam edeceği öğrenildi.

NATO toplantısında kritik Türkiye kararı!

Konunun geçen ay sonunda yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda gündeme geldiği, yapılan değerlendirmeler sonucunda İspanya’nın İncirlik’te bulunan 6 bataryalık Patriot sistemini bulundurmaya devam etmesi üzerinde uzlaşıldığı belirtildi. Bu karar doğrultusunda aralık ayında sona eren İspanyol Patriot misyonunun daha önce olduğu gibi yine 6 aylığına uzatılması bekleniyor. 

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG’ye yönelik Barış Pınarı Harekâtı’nı başlatmasının ardından İtalya, NATO görevi kapsamında Kahramanmaraş’ta konuşlu olan SAMP-T hava savunma sistemini Türkiye’den çekme kararı almış ve füze bataryalarının 15 Kasım itibariyle Türkiye’den çekileceğini Ankara’ya bildirmişti.

İTALYA’NIN KARARI

İtalya’nın ardından İspanya’nın da Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’de NATO görevi kapsamında Adana’daki İncirlik Üssü’nde bulunan Patriot füzelerini geri çekmeyi değerlendirdiği yönünde haberler geçen ay İspanyol basınına yansımıştı. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Savaş çıkması riski olduğunda misyonu yeniden değerlendirmesi için NATO’ya bildireceğiz'' demiş, fakat NATO’dan çıkacak karara bağlı kalacaklarını belirtmişti.

BRÜKSEL’DE DEĞERLENDİRME

Türkiye’nin NATO’dan aldığı hava savunma desteği konusunun 24-25 Ekim’de Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda gündeme geldiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’ye hava savunma desteğinin sürdürülmesi yönünde fikir birliği oluştu. 

6 AYDA BİR YENİLEME

İspanya’da NATO’da öne çıkan bu görüş doğrultusunda Türkiye’ye hava savunma desteğini sürdürme kararı aldı. İspanyol Patriotlarının Türkiye’deki görev süresi her 6 ayda bir yenileniyor. Aralık ayında dolacak olan mevcut misyonun süresinin yine 6 ay daha uzatılması bekleniyor. 

Türkiye, 2012’de Suriye’den füze tehdidi olduğu gerekçesiyle NATO’dan hava savunma desteği talep etmiş, bunun üzerine NATO, “Active Fence” görev gücü kapsamında Türkiye’ye Patriot füzeleri konuşlandırılması kararı almıştı.

FRANSA'NIN TUTUMU

İlk olarak ABD, Almanya ve Hollanda’dan Patriot füzeleri Türkiye’nin güney sınırına konuşlandırılmış, bu üç ülkenin farklı zamanlarda füzeleri çekme kararı alması üzerine İspanya 2014’te bir Patriot bataryasını İncirlik’e, İtalya da bir SAMP-T bataryasını Kahramanmaraş’a konuşlandırmıştı. Bu arada Fransa’nın Türkiye’ye “iyi niyet göstergesi” olarak gönderme kararı aldığı ve haziran ayında Türkiye’nin güney sınırına konuşlandırılacağı açıklanan Fransız SAMP-T bataryasının durumunda bir değişiklik olup olmadığına dair bir açıklama gelmedi. 

Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER