Niyaz-i Mısri ile Vaniköy camii arasındaki esrarengiz detay!

Niyâzî-i Mısrî Vani Efendiyi Mevâid-ül İrfan’da şu şekilde açıklıyor.

Niyaz-i Mısri ile Vaniköy camii arasındaki esrarengiz detay!

Niyâzî-i Mısrî  Vani Efendiyi Mevâid-ül İrfan’da şu şekilde açıklıyor

Allah Teâlâ’nın: “Vela teniya fizikri : Beni anmakta vani (gevşek) olmayın.” sözü hakkındadır.

Dersen ki:

Vani zikirde nasıldı ki, biz de onun gibi olmayalım cevaben derim ki:

Vani Sultan Mehmed’e yaklaşma imkânı bulunca Sultan Mehmed Camide, mescitte ve tekkelerde bulunan bütün zikir ehlini cehri zikirden kesti. Zikir ehlini darmadağın etti. Zikir yerlerini ehlinden boşalttı. O kadar ileri gitti ki zikir nuru insanların kalbinden tamamen sönmeye yüz tuttu. Bunun için Allah bizi de onun gibi olmaktan, Fir’avn’ın yasakları altında kalan Mûsa ve Harun aleyhimesselâm gibi onun yasağı altında kalmaktan menetti.

Cenabı Hakk’ın Taha Suresi' nde: “Benim zikrimde vani (zayıf) olmayın” ayetiyle işaret buyurduğu üzere hasedçilerin en büyüğü VANİ’dir. Çünkü o, büyü yaparak padişaha yaklaştı, padişah, saltanat yularını onun eline verdi, ona itaatkâr oldu.

Sultan onun emriyle Mısri’yi hapsettirdi. On yedi sene Rodos’ta, on altı sene Limni’de. Sultan ve çok mevki erbabı, Mısri’yi geçim sıkıntısıyla tazyik edip Vani’ye tabi etmek istiyorlardı. Hâlbuki Mısri, açlık ve susuzluktan ölse dahi ona tabi olmaz. Mısri’nin onlara son cevabı şu idi:

Allah Teâlâ’nın seçtiği Hasan ve Hüseyin aleyhisselâma razı olmayan; bilakis Hüseyin aleyhisselâmı katledenlerden razı olan kimse, Allah’ın en büyük düşmanıdır. Ve bugün bu mezhebin reisi Sihirbaz Vanidir. Allah bizi ve sizi Muhammed Evladının sadık dostlarından eylesin. (ÂMİN)

Vani Mehmet Kimdir? Doğum Yeri ve Kimliği

Vanî Muhammed b. Bistam b. Rüstem b. Halil el-Hüseynî el-Hoşabî’ dir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Vanî Mehmed Efendi’nin Hakk’a yürüyüş tarihi ise (1096/1685) olarak bilinmektedir. Kendisine doğduğu yerle ilgili lakaplar takılmıştır. Vanlı olmasından Vanî, Mehmed Efendi ve Vanî Mehmed Efendi diye anılmıştır. Hoşab’lı olması, el-Hoşabi olarak tanınmasına yol açmıştır.

İstanbul Boğazı’nın sembollerinden biri olan Üsküdar'daki tarihi Vaniköy Camisi henüz belirlenemeyen nedenle yanarken tarihi camiden geriye sadece minaresi kaldı. 1670 yılında Vani Mehmet Efendi tarafından yaptırılan caminin kısa sürede restore edileceği de duyuruldu. Boğaza hakim dış avlusu, cumbalı lojmanıyla Boğazın en mahrem sırlarından biri gibi gizlenen bu güzel cami ve banisinin ardından ise büyük bir hikaye yatıyor.

KARABAĞ’DA EĞİTİM ALDI

Bir çok kaynağın ortak ifadesine göre Van’ın Hoşap kasabasında dünyaya geldi. Babası Bistâm Efendi’dir. Doğduğu şehre nisbetle Vanî ve Hoşâbî namıyla anıldı. İlim tahsiline Van’da başlarken daha sonra Tebriz, Gence ve Karabağ’da ilmini geliştirdi. Karabağ’da hocası Molla Nûreddin Efendi’nin yanında on yıla yakın bir zaman kaldıktan sonra Erzurum’a geçti. Burada Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa tarafından fark edilerek İstanbul’a davet edildi. Fazıl Ahmed Paşa, Mehmet Efendi’yi padişah 4. Mehmet ile tanıştırırken kısa sürede padişahın büyük takdir ve beğenisini kazandı. Vaazları ve dersleri çok beğenen padişah adeta Mehmet Efendi’yi yanından hiç ayırmadı. Mehmed Efendi’ye, İstanbul’da Yenicami kürsü vaizliğine, hâce-i sultânîlik görevine, Şehzade Mustafa’nın hocalığına ve hünkâr vaizliğine kadar çok önemli görevler verildi. 1683’teki II. Viyana Kuşatması’na ordu vâizi olarak katıldı. Kuşatma sonrası yoğun baskılar sonucu padişah tarafından Bursa’nın Kestel ilçesine sürüldü ve ömrünün geri kalanını burada sürdürdü.

KAYNAK:HÜR AVAZ

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2020, 22:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER