Numan Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması yanlıştı

AK Partili Numan Kurtulmuş, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının çok yanlış olduğu ifade etti ve birçok AK Partilinin de bu görüşte olduğunu söyledi.

Numan Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması yanlıştı

‘İMZALANMASI ÇOK YANLIŞTI’

30 civarında yerel televizyonun ortak yayınına katılan Kurtulmuş, programdaki bir gazetecinin “AK Parti tabanında İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini istiyor. Ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine şöyle konuştu:

“Ben İstanbul Sözleşmesi’ni defaatle okumuş, İngilizcesini de okumuş, üzerinde çalışmış birisi olarak söylüyorum. İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması gerçekten yanlıştı. 2011 yılına İstanbul’da imzalandı. Ve Türkiye bunu 2012’nin Kasım ayında bunu parlametodan geçirerek yasalaştırdı. İmzalayan ülke sayısı 2014’te 10 ülkeye çıkınca İstanbul Sözleşmesi uluslararası bir metin haline getirildi. Bu metnin içinde dikkat çekmemiz gereken ve bizimle uyuşmayan iki tane önemli husus var. Bunlardan birisi toplumsal cinsiyet meselesi. Bir de cinsel yönelim tercihi. Başka şeyler de var ama bu iki mesele, demin konuştuğumuz çerçevede, LGBT ve marjinal unsurların ekmeğine yağ sürecek kavramlar oldu. Onların arkasına sığınarak faaliyet yapacakları kavramlar oldu.

2018’de de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun bir alt komisyonu olarak, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını denetleyecek bir alt komisyon oluşturuldu. Yine sözleşmenin içinde yer alan ‘sözde namus, gelenek, örf adet gibi konularla mücadele etmek hükümetlerin görevidir’ gibi kavram geçiyor. Bunlar asla kabul edilebilir hususlar değildir. Birtakım aile değerlerinde zedelenmelerin ortaya çıkması tek başına İstanbul Sözleşmesi’nden kaynaklanan bir şey değildir. Burada iki yanlışın içine düşmemek lazım. İstanbul Sözleşmesi yanlış bir şeydir, bunu çok açık söylüyorum. ”

‘BİRÇOK ARKADAŞIMIZ BU DÜŞÜNCEDE’

Bu sözler üzerine program sunucularından biri “AK Parti’den ilk kez böyle şeyler duyuyoruz sanırım” deyince Kurtulmuş “Birçok arkadaşımız bu düşüncede” dedi. Kurtulmuş daha sonra ‘İstanbul Sözleşmesi olmazsa kadına karşı şiddet artar’ tezi de yanlış bir tezdir. Şu anda Türk hukuk sistemi içerisinde kadın-erkek fırsat eşitliği bizim örfümüzün en temel meselelerinden birisidir” ifadelerini kullandı.

Tekrar “Sözleşmenin iptali mümkün mü” sorusu gelince Kurtulmuş, “Halkımızda böyle büyük bir beklenti varken biz buna bigane kalamayız. Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” dedi.

(HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER