Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı tedavide bomba gelişme!

Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan konvelesan plazma tedavisi ile kronik rahatsızlığı bulunan 78 yaşındaki bir hastanın koronavirüs testinin dört gün sonra negatife döndüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı tedavide bomba gelişme!

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı konvelesan plazma tedavisi uygulanan kronik rahatsızlığı bulunan 78 yaşındaki hastanın yeni tip koronavirüs test sonucu negatife döndü.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedavisinde yeni tip koronavirüsü yenen 27 yaşındaki Çağlar Çolak'tan alınan konvelesan plazmanın 10 Nisan'da yoğun bakımdaki bir hastaya aktarıldığını bildirdi.Plazma tedavisinin önerilen yöntemlerden olduğuna dikkati çeken Aydınlı, Sağlık Bakanlığı'nın onayından sonra plazma tedavisine başladıklarını hatırlattı.

Birçok kronik rahatsızlığı vardı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin çok donanımlı ve her türlü altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Aydınlı, şöyle konuştu: "Plazma nakli yaptığımız, birçok kronik rahatsızlığı bulunan 78 yaşındaki hastanın Kovid-19 test sonucu negatife döndü. Şu an sağlık durumu iyi, bu güzel bir gelişme. Hastamızın birçok kronik rahatsızlığıyla da mücadele ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer kronik rahatsızlıkları da düzelecektir. Hastamızı yoğun bakımda takip ediyoruz, tedavisi sürüyor."

İmmun Plazma nedir?

İmmün plazma, koronavirüsü hastalığını yenen insanların kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde ve korunmasında kullanılması esasına dayanıyor. Hastalığı yenenlerin plazma ve hücre bağışında bulunması gerekiyor. Yoğun bakımda yatan hastalar için bağışık olan insanların hücrelerini ve kanındaki antikorları kullanılacak.

İmmun plazma tedavisinin zararları var mı?

Salgını atlatmış ve sağlığına kavuşmuş kişilerden tedaviye destek vermelerini isteyen, koronavirüsü yenen Dr. Kürşat Demir, "Yapılan işlem gayet basit. Bir kan verme işleminden ayrı değil. Hiçbir zararı yok. Rahat olsunlar. Sahada çalışmamın yanı sıra bu şekilde hizmet vermek de ayrıca beni mutlu etti" şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Akit

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER