Türkiye'nin hamlesi sonrası İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs birleşti!

Doğu Akdeniz'de bir yandan sondaj çalışmalarını sürdüren Türkiye, bir yandan da bölgede daha fazla söz sahibi olmak adına önemli adımlar atıyor.

Türkiye'nin hamlesi sonrası İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs birleşti!

Son olarak Libya ile mutabakat imzalayan Türkiye'nin, gelecek talep üzerine Libya'ya asker göndermesi gündemde. 

Bütün bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'ye karşı İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan karşı hamle geldi. İsrail'in doğal gazını Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımaya amaçlayan Eastern Mediterannean, kamuoyunda EastMed ile bilinen proje için bugün 3 ülke arasında anlaşma imzalandı. 


"Türkiye'siz bir rota" oluşturmayı amaçlayan proje ile İsrail'den çıkarılacak doğal gazın Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor. 

"SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Rum Hidrokarbon uzmanı Haralambos Ellinas, Yunanistan, İsrail ve Rum yönetiminin, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşması sonrasında imzalanacağı açıklanan Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi'nin (EastMed) sürdürülebilir olmadığını söylemişti.

Projeye yatırım yapacak şirketin de bulunamadığına dikkat çeken Ellinas, "Avrupa piyasaları kaybedildi. Asya piyasaları da çok rekabetçi" demişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail'in imzaladığı "EastMed" doğal gaz boru hattı projesi ile ilgili açıklama yaptı.

Aksoy, "Türkiye'yi ve Kıbrıs Adası'nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türklerini yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır" ifadelerini kullandı. 

TÜRKAKIM TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan TürkAkım Projesi, EastMed'in başarısını engelleyecek en önemli proje. TürkAkım'la birlikte Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılacak. 

Toplamda 31,5 milyar metreküp kapasiteli iki paralel boru hattından oluşan projeyle birlikte, Türkiye'nin doğal gaz konusunda daha fazla söz sahibi olması bekleniyor. 

KAYNAK: HABER7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER