HURMA
Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum açısından oldukça zengin olan hurmada, A, C, B6, B12 ve D vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır. Hurma;
Tansiyonu ve diyabeti dengeler
Damar tıkanıklığını önler
Böbrek harabiyetine engel olur
Mideyi kuvvetlendirir, sindirim sistemini çalıştırır
Kan yapıcıdır, anemi hastalığını kaldırır
Kanser önleyici etkisi vardır
Sağlıklı kemikler sağlar, kemik erimesini engeller
Gözleri kuvvetlendirir
Hafızaya iyi gelir, zihni açıcı ve dinlendiricidir
Balgam, öksürük ve gribe iyi gelir
Stres ve gerginliği giderir, sinir sistemini dinlendirir
Antioksidan kaynağıdır
Zayıflamaya yardımcı olur
Yaşlandırmayı geciktirir
Kısırlık ilacıdır, iktidarsızlığa iyi gelir
Doğumu kolaylaştırır, lohusa gıdasıdır
Resûlûllah (s.a.v) Efendimiz - "Kadınlarınıza loğusa döneminde hurma yediriniz. Kim loğusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağır başlı olur. Çünkü hurma Hz. Meryem'in loğusalığındaki yiyeceği idi. Şayet hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi Allah (c.c.) Onu Meryem'e ikram ederdi." buyurarak hurmanın önemini belirtmişlerdir.
ÇÖREK OTU
Öksürüğe iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürücüdür, grip tedavisinde kullanılabilir, baş ağrısını hafifletir, romatizmal hastalıklara iyi gelir, adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır, yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörekotunda onun için bir deva bulunmasın."
ZEYTİN
Zeytin E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum gibi birkaç mikro besin için çok iyi bir kaynaktır. Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
Zeytinler kandaki aşırı kolesterolü ortadan kaldırır, kan basıncını kontrol eder, meyve ve sebzelere alternatif olarak bir diyet lifi kaynağıdır, antioksidan görevi görür, hücreleri korur, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25'e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur
Zeytin hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
Zeytin doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Zeytinyağını yiyiniz ve sürününüz. Çünkü o, mübarek(bereketli) bir ağacın ürünüdür.”
SİRKE
Grip ve soğuk algınlığına karşı direnç sağlar, tümörlü hücre oluşumunu engellerler, bağışıklığı güçlendirir, enerji kaynağıdır,
sindirim sistemine iyi gelir, ağız sağlığı üzerinde etkilidir, kalp dostudur. Kilo vermeye yardımcı olur, nasırları azaltır, saçlara parlaklık verir, cildi temizler, cildi besler, cildi diri tutar ve güzelleştirir, sivilce ve akneleri geçirir.
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.”
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Sirke ne güzel azıktır.”
KURU ÜZÜM
Kuru üzümün sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Kuru üzüm temel vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Kuru üzümün en temel faydaları arasında anemiyi tedavi etme, kanseri önleme, uygun sindirimi teşvik etme, saç kaybını önleme, cilt hastalıklarını tedavi etme, eklem ağrılarını tedavi etme, vücut pH seviyesini düzenleme, ateşi hafifletme, göz sağlığını destekleme, düşük enerjiyi arttırma, uykusuzluk tedavisi gibi faydaları bulunmaktadır.
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Her kim kalbinin rahat çalışmasını isterse, incir yemeye devam etsin” buyrulmuştur.
İNCİR
İncir, Öksürük için faydalıdır. Boğaz, göğüs ve gırtlak sertliğini giderir. İdrarını yapamayanlar için faydalıdır. Gözeneklerdeki tıkanıklığı giderir. Böbrek taşlarını ve mesâneyi temizler. Bâsur hastalığı ile mafsal ve eklem ağrıları için tavsiye edilmektedir
KİMYON
Kimyon iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, mide ve bağırsaklardaki şişkinliği ve ağız kokusunu giderir. Kimyon, bal ve şeker ile şerbet yapılacak olursa, bağırsak ve kulunç ağrılarına iyi gelmektedir. Kimyon, İdrarı ve sütü arttırır. İdrarı zor yapanlara tavsiye edilmektedir. Karaciğer için faydalıdır. Kimyon diş ağrılarına ve diş etlerindeki inmeye karşı da faydalıdır
Peygamber (S.A.V) bir hadislerinde: “Sizlere sinameki ve sennûtı (tereyağı, bal ve kimyon) tavsiye ederim. Zira bunlar Sâm’dan başka her derde devadır” buyurunca, oradaki sahabeler tarafından: “Sâm nedir, ya Resûlallah?” diye sorulduğunda, Peygamber (S.A.V): “Ölümdür” diye cevap vermiştir
KABAK
Hazret-i Âişe’den rivâyet edildiğine göre, Peygamberimizin sevdiği bir yiyecek de kabak idi. “Çünkü o, zikrullah esnasında kalbe rikkat verir.” buyururlardı.
Vücutta serbest radikallerin çoğalmasını engelleyerek tümör ve kanserli hücreleri azaltır. Kabak içeriğindeki az miktarda yağ nedeniyle tam bir kalp dostudur. Ayrıca kabakta bulunan potasyum ve magnezyum gibi vitaminler vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıkları risklerini en aza indirmede yardımcı olur. Kabak yine içeriğinde az miktarda yağ bulundurması sebebiyle kalorisi de düşük olan bir sebze olduğundan özellikle zayıflamak isteyenlerin tercihinde ilk sıralarda yer alır. Kabak içerdiği luten maddesi sayesinde körlüğüne neden olan katarak gibi göz hastalığını önler. Kabak, zararlı toksinlerin idrar ve dışkı ile atılmasına yardımcı olur. Kabağın içeriğinde bulunan magnezyum ve mineraller kemik sağlığı için büyük önem taşır. Omurganın yapısını güçlendirerek eklem ağrılarının yaşanma riskini azaltır. Kabak yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir, üst solunum yolları hastalıklarına karşı vücudun direncini de artırmaya yardımcı olur.
ET
Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar.
Peygamberimiz (S.A.V): “Et, dünya ve âhirette yiyeceklerin efendisidir.” buyurmuşlardır.
SU
Cildi güzelleştirir, vücut ısısını ayarlar, vücutta biriken zararlı maddeleri dışarıya atılmasını sağlar, hücrelere besin ve oksijen taşır, eklemlere destek sağlar, kabızlığı engeller, bazı toksinleri atarak böbrek ve karaciğerdeki yükü azaltır, vitaminler, mineraller ve diğer besinlerin çözülmesine yardımcı olur. Yetişkin bir kadın günde en az 12 bardak su içmelidir.
Peygamberimizin içeceklerden en çok sevdiği ise suyun, soğuk ve tatlı olanı idi.