Kainat eczanesinden ilaç gibi dağ meyvesi alıçın faydaları nelerdir?

Alıç içinde bulunan bazı biyokimyasallar, özellikle kalp hastaları için kullanılan haplarda ve ilaçlarda yer alıyor.

Kainat eczanesinden ilaç gibi dağ meyvesi alıçın faydaları nelerdir?

Alıç; 10 metreye kadar uzayabilen dikenli beyaz ve pembe çiçekleri olan bir ağaçtır. Hafif ekşimsi tadı olan meyveleri kırmızı, yeşil, pembe ve sarı renklerde olan meyvelerinin her birinin kendine has lezzeti bulunmaktadır. Hem çiçeği hem de meyvesi yönünden şifa kaynağı olan bu bitki Anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetişmektedir.

50'ye yakın türü bulunuyor

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muttalip Gündoğdu, yaptığı açıklamada, alıcın dünyada yaygın yetiştiriciliği yapılan 50'ye yakın türünün bulunduğunu, bunlardan 25'e yakınının Türkiye'de yetiştirildiğini söyledi.

Doç. Dr. Muttalip Gündoğdu, hem Türkiye'de hem de dünyada alıçla ilgili istatistik çalışmalarının yeterli olmadığına değinerek, "Ülkemizde alıcın kapama bahçe şeklinde yetiştiriciliğinin standardizasyonu maalesef yok. Tamamıyla ormanlık alanlarda, kıraç yerlerde ve yol kenarlarında yetişiyor. İnsanlar meyveyi bu tarz yerlerden toplayarak kendi imkanlarıyla pazara sunuyor. Dolayısıyla şu anda alıç potansiyelimiz hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz." şeklinde konuştu.

Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile bazı üniversitelerin alıç yetiştiriciliğiyle ilgili çalışma yaptığına dikkati çeken Gündoğdu, çalışmalar sonucunda alıç bahçeleri oluşturularak, burada yetişen meyvelerin çeşitli sanayi sektörlerine satışının başladığını ifade etti.

"Antioksidan özelliğe sahip 14 bileşik tespit ettik"

Doç. Dr. Muttalip Gündoğdu, alıcın vatandaşların yaptığı reçel, marmelat ve sirke gibi ürünlerin yanı sıra birçok sektörde ana ve etken madde olarak kullanıldığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bahçelerde yetiştirilen alıcın, sanayi, gıda, kozmetik, aromaterapi ve fitoterapi dediğimiz alanlarda kullanımına imkan sağlanacaktır. Bolu'da kırmızı ve sarı renkli meyveler üzerinde çalışarak, bunlarda 14 antioksidan özelliğe sahip bileşik tespit ettik. Alıç içinde bulunan bazı biyokimyasallar, özellikle kalp hastaları için kullanılan haplarda ve ilaçlarda yer alıyor. Bunlar kalbi kuvvetlendirici sisteme sahipler. Bazı biyokimyasalların ise mide tümörü ve mide kanserini tedavi edici etkisi olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuş." 

Alıcın yaygın kullanım alanları var

Gündoğdu, alıcın yerel halk tarafından çeşitli alanlarda kullanıldığına işaret ederek, "Alıç reçeli, marmelatı, sirkesi ve alıç çayı dediğimiz ürünler yapılıyor. Alıcın yaprak, çiçek ve meyvelerinin kurutulup çay olarak kullanılmasının öksürük, boğaz iltihabı gibi birtakım hastalıklara iyi geldiği Avrupa Fitoterapi Merkezi tarafından da ortaya konulmuştur." ifadelerini kullandı.

Alıç sirkesiyle ilgili de bilgi aktaran Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Alıç sirkesinde bulunan organik asitler, değişik bileşikler ve antioksidan etkisi gösteren maddelerle biyokimyasallar, kalbi güçlendiriyor. Onun yanında tansiyonun da dengede durmasına katkı sağlıyor. Ancak bunu tek başına kullandığınız zaman belki bu etkileri sınırlı miktarda görebiliriz. Biz bunların bu işin uzmanı hocalarımızla beraber katkı ve takviye edici bir gıda şeklinde kullanılmasını tavsiye ediyoruz."

Doç. Dr. Gündoğdu, alıç yaprakları ve meyvesinin kurutularak, çay ve merhem gibi ürünler de elde edilebileceğine değinerek, bu merhemin çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Alıç Meyvesi ve Alıç Çayı Faydaları

Kalp hastalıkları tedavisinde ilk sıralarda yer alan alıç özellikle “miyo kardiyo distrofi” diye anılan kalp kası gevşekliği ve kalp kası zafiyetinin tedavisinde kullanılmaktadır. Kalp semptomlarını iyileştirici özelliği de olan bu bitki hem geleneksel hem de modern tıpta sıkça kullanılan bir meyvedir.

Yapılan araştırmalarda kalp yetmezliği olan hastalara yapılan performans tolerans testlerinde iyileşme ve kalp hastalarının sıkça karşılaştığı egzersiz yaparken çarpıntı halsizlik ve nefes darlığı problemlerinde de gözle görülür iyileşme sağladığı saptanmıştır.

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre alıcın kan dolaşımını artırdığı ve organlara daha fazla oksijen gitmesini sağladığı görülmüştür. Bu sebeple kan dolaşımına bağlı olarak ortaya çıkan el ve ayaklarda üşüme problemleri yaşayan hastalara tavsiye edilen bitkiler arasında yerini almıştır.Bunun yanı sıra damar sertliği problemleri olan hastaların da tüketmesi önerilmektedir.

Sinir sistemini yatıştırır, stresi azaltır ve sakinleştirici özelliği vardır. İdrar söktürücü ve anti-müshilaj (kabız yapıcı- ishal kesici) etkisi de bulunmaktadır.Kanda bulunan kötü kolesterol ve yağ oranını düşürmekte kalp ve akciğer çevresinde oluşan yağlanmayı engellemektedir.

Ayrıca bağırsak enfeksiyonlarına ve tenyalara da oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk ve korkulu rüyalar görmeye karşı da kullanılır.

Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Çayı yapılırken yapraklarından ve meyvelerinden faydalanabilirsiniz. En faydalı yeri olarak yaprakları gösterilmektedir fakat yaptığınız çaya aroma katmak için meyvelerini de kullanabilirsiniz.

2-3 bardak çay yapmak isterseniz: 1 tatlı kaşığı kurutulmuş alıç yaprağı ve yine 1 yemek kaşığı kurutulmuş ve ezilmiş meyvelerini kaynayan suyun içine atın ve 15-20 dakika bekletin ve beklettikten sonra süzüp için.

Tekrar söylediğimiz gibi çayı hazırlarken yaprak ve meyveleri isteğinize göre tek başına da kullanabilirsiniz. Bazı diyetisyenler alıç yapraklarının iştahı azalttığını söylemektedir. Eğer diyetinize destek istiyorsanız yapraklarını salata yaparak da tüketebilirsiniz.

Alıç Yan Etkisi Var mıdır?

Çayının gözle görülür bir yan etkisi belirtilmemesine rağmen çok hafif mide bulantısı, baş dönmesi, kaşıntı, çarpıntı gibi problemler görülebilmektedir. Bunun yanı sıra gebe ve emziren annelerin tüketmemesi önerilmektedir. Herhangi bir nedenle ilaç kullanan hastaların doktora sormadan kullanması tavsiye edilmemektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER