Sağ tarafa uyumanın 6 faydası

Sağlıklı bir uykunun, günlük aktivitelerinizde enerjik olmak için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilimsel yollarla da kanıtlanan sağ tarafa uyumanın altı faydası...

Sağ tarafa uyumanın 6 faydası

Hazret-i Peygamber (s.a.v) uyurken sağ yanına doğru yatarak uyurdu. Riyazü's-Salihîn adlı hadis kitabında şöyle rivayet ediliyor: Bera b. Azib (r.a)'den:

Peygamber Efendimiz (s.a.s) yatağına girdiğinde sağ tarafına yatar ve sonra şöyle derdi: "İlâhî!.. Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana tevcih ettim, işlerimi sana emanet ettim. Sevabını ümit ederek ve azabından korkarak sana sığındım. Senden başka kendisine sığınacak ve korunacak kimse yoktur. Gönderdiğin kitaplara ve yolladığın peygamberlere iman ettim." (Riyazü's-Salihîn; c. 2 s. 206-207-208-209.)

Hafsadan (r.a.) rivayetle:

Hz. Peygamber uyumak üzere uzandığında sağ elini yanağının altına koyar, sonra, "Allah'ım, kullarını dirilteceğin kıyamet Gününde beni azabından koru" diye duâ eder ve bunu üç defa tekrarlardı. (Camiüssağir Hadîs No: 6558)

SAĞ TARAFA UYUMANIN 6 FAYDASI

1. Dalağınızın işini daha iyi yapmasına izin verir.

Dalak, lenfatik sistemin en büyük organıdır ve vücudunuzun sol tarafında bulunur. sağ tarafta uyurken, dalak daha verimli çalışır. Bunun ana nedeni yer çekimi. Dalağın kan akışını hızlandırır ve bu da kirleri daha çabuk filtrelemesine izin verir.

2. Lenfatik sisteminizin işlevini geliştirir

Lenfatik sistem, sistemimizdeki atıkları ve toksinleri uzaklaştırarak vücudumuzda hayati bir rol oynamaktadır. Uzmanlar, toraks kanalı (lenfatik sistemin en büyük lenf damarı) sol tarafımızda olduğunu söylüyor. Bu yüzden sağ tarafta uyku vücudun atık maddeleri daha etkin bir şekilde işleyebilmesine yardımcı olabilir. Lenfatik sistem ayrıca dokularınıza yağ, protein ve diğer önemli maddelerin taşınmasını sağladığı için sol tarafınızda bulunur; hücreleriniz bu besin maddelerini daha hızlı almanızı sağlar.

3. Bağırsağın İşlevini Kolaylaştırır.

İnce bağırsak ve kalın bağırsak arasındaki bağlantı, ‘ileoçekal valf’ adı verilen bölgede vücudunuzun sol tarafında bulunur. Sağ tarafta uyuduğunuzda, yerçekimi kuvvetleri atık ürünlerin ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçmesini kolaylaştırır. Bu kolonun vücudunuzdaki atıkları daha çabuk ortadan kaldırmasını sağlar.

4. Mide Ekşimesini Azaltır

Sık sık mide ekşimesi çekiyorsanız, sağ tarafta yatmak iyi bir fikirdir. Bu pozisyonda, mideniz özofagusunuzu karnınıza bağlayan kalp sfinkterinin altında bulunacaktır. Sağ taraftaki uyku pozisyonu mide içeriğinin özofagusa geri gelmesini önler.

5. Karaciğerinizi, aşırı yüklemeden kurtarır

Sağ taraftaki uyku pozisyonu toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin karaciğerinize aşırı yüklenmesine izin vermeyecektir.

6. Kalbiniz için iyidir

Kalbin sol tarafı akciğerlerden kan alır ve vücuda pompalar. Bu nedenle, sağ taraflı bir uyku pozisyonu, kalbinizin işini daha kolay ve etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olabilir. Sağ tarafta uyuduğunuzda, yerçekimi dolaşım sisteminizin işleyişini kolaylaştırır, özellikle aorta ve inferior vena kava, alt vücudun kalbe doğru oksijensiz kanı taşır ve omurganızın rahatlamasını sağlar.

Risalehaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER