Sahte şampuanlar tehlike saçıyor! Fazla köpürüyorsa dikkat!

Akıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar!

Sahte şampuanlar tehlike saçıyor! Fazla köpürüyorsa dikkat!

Türkiye’de korsan, sahte ve taklit ürün ticareti her geçen gün artıyor. Özellikle sahteciliği yapılan şeylerin başında ise gıdalar geliyor. Ekmekten yumurtaya, zeytinyağından süte kadar pek çok üründe rastlanan bu sorun insan sağlığını tehlikeye atıyor.

Hatta dışarıdan satın aldığımız, sipariş ettiğimiz ya da yerine giderek yediğimiz veya içtiğimiz gıdalar da sandığımız gibi sağlıklı olmayabiliyor. Artık öyle güvensiz bir ortam var ki, bir şey alırken ya da içerken tereddütle yaklaşıyoruz.

Şimdi de sahtekarların yeni hedefi şampuanlar! Geçtiğimiz günlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Bağcılar’da sağlıksız ortamlarda şampuan imalatı yapılan bir depoya baskın yaptı.

Operasyonda bir kişi gözaltına alınırken, imalathanede yapılan aramada 20 bin 917 adet satışa hazır dolumu yapılmış Sahte Şampuan, 271 bin 980 tane boş şampuan kutusu, şampuan şişesi ve etiketi, bir tane de dolum makinası olmak üzere toplamda 292 bin 897 ürün ele geçirildi. Ele geçirilen ürünlerin piyasa değeri ise yaklaşık 5 milyon 334 bin 700 lira olduğu açıklandı.

İÇİNE DETERJAN KOYUYORLAR

Sahte şampuan dediğimiz şey tam olarak nedir? Dolandırıcılar hangi maddeleri kullanıyorlar?

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: Birçok kişisel bakım ürününde bulunan anyonik deterjan olarak bilinen Sodyum Lauril Sülfat (SLS), silikonlar ve tuz gibi ucuz maddelerin fazlaca kullanıldığı kozmetik ürünler sahte kozmetik ürünler olarak nitelendiriliyor. Tuzun fazla konması saçı yıpratıyor. SLS dediğimiz madde zaten kozmetiklerin içeriğinden çıkarıldı. Ama ne yazık ki sahteciler bunu kullanıyor.

Dr. Emine Özge Ayabakan: İçine bildiğimiz deterjan da koyuyorlar. Halbuki şampuanlar sürekli tüketilmesi ve deriyle sık temas etmesinden dolayı çok güvenli olması gerekiyor. Sahte şampuanlar insan sağlığını tehlikeye sokan hiçbir kontrolü olmayan zararlı olan kimyasallar içeriyor.

ŞAMPUAN FAZLA KÖPÜRÜYORSA UZAK DURUN

Şampuanın sahte olduğunu nasıl anlayacağız?

Dr. Emine Özge Ayabakan: Saçta yıkama sonrası temizlik hissi oluşturmuyorsa, kaşıntı, aşırı kuruluk, kepeklenme yapıyor ise sahte olabilir. Ayrıca şampuanın üzerindeki resimler net ve canlı değilse hemen internetten orijinal ürünü bularak karşılaştırma yapmak gerekli. Piyasadaki mevcut fiyatının altında satılan şampuanların sahte ya da izinsiz üretilmiş olma ihtimali oldukça yüksek.

Peki şampuanın aşırı ya da az köpürmesi sahte olduğunu anlamak için de bir işaret midir?

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: Kokoamid (Yağ asitlerinden üretilen bir karışım) denilen madde şampuanın fazlaca köpürmesine neden olur. Eğer aldığınız şampuan fazlaca köpürüyorsa sahte olduğundan şüphelenilmesi gerekir.

Fazla köpürmesi kişide daha iyi temizliyor düşüncesi doğurabilir. Fakat ideal köpüren şampuanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle aşırı köpüren bir şampuana soru işaretiyle yaklaşmakta fayda var. Ayrıca şampuanın nahoş bir kokusu varsa sahte olabileceği ihtimali de yüksektir.

TURUNCU VE KIRMIZI RENKTEKİ ŞAMPUANLARA DİKKAT

Şampuan renkleri sahteliği anlamak için yol gösterici olabilir mi?

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: Özellikle turuncu ve kırmızı renkteki şampuanlar uyarıcı olmalıdır. Fakat bazı markaların dediğiniz gibi mavi ya da mor şampuanları da bulunuyor. Renkli olması her zaman sahte olduğunu göstermez.

ŞAMPUAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

İnsanlar şampuan alırken nelere dikkat etmeli?

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: Şampuan ya da herhangi bir kozmetik ürün alışverişleri büyük zincirleri olan yerlerden yapılmalı. İnternetten alınan ürünlerin sahte olma ihtimali her zaman yüksektir, normal fiyatının altında satılıyorsa şüpheyle yaklaşmakta fayda var. En dikkat edilecek olan nokta ise ambalajı sağlam, kutusu zarar görmemiş, son kullanım tarihi geçmemiş ürünler tercih edilmeli.

Dr. Emine Özge Ayabakan: İyi ve güvenli bir şampuanın sağlık denetimlerince onaylanarak güvenlik kriterlerinden üretime geçmesi gerekir. Mutlaka ürünün marka güvenliğine bakılması lazım.

Markaların kontrolü için Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz olarak sunduğu Ürün Takip Sistemi kullanılabilir. Ürünün barkodunu okutarak orijinaline bakılabilir. Ayrıca kozmetik ve şampuan ambalajlarını keserek çöpe atılmalı. Böylelikle tekrar kullanımlarının da önüne geçilebilir.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2021, 21:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER