Yapay Zeka kansere çare olabilir! %90 doğru tahmin ediyor

Facebook, yeni yapay zeka yazılımıyla kanser tedavisinde kullanılan ilaç kombinasyonlarını tahmin edilebileceğini iddia ediyor.

Yapay Zeka kansere çare olabilir! %90 doğru tahmin ediyor

Yapay zekanın bilim ve teknolojiye sağladığı faydalar gün geçtikçe artıyor. Hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zeka, tıp alanında çığır açabilir. Facebook’un açıklamasına göre şirketin geliştirdiği yapay zeka, kanseri yenmekte katkı sağlayacak ilaç kombinasyonlarını tahmin edebiliyor.

KANSERE ÇARE OLABİLİR

İddiaya göre Facebook’un yeni yapay zeka sistemi, farklı ilaçların birbiriyle aynı anda kullanıldığında ortaya çıkan farklı etkileri tahmin edebilir. Böylece ilaçların hücreler içinde sağladığı etki hızlandırılabilir ya da artırılabilir. Bu yönde yapılacak çalışmalar olumlu sonuç verirse belki de ‘kanserin kesin çözümü’ diyebileceğimiz tedavi süreçleri ortaya çıkabilir.

TEDAVİ SÜRECİNİ KISALTACAK

Facebook’un AI Research departmanı ve Almanya’daki Helmholtz Centre tarafından geliştirilen yeni yapay zeka sistemi, Facebook’un iddiasına göre kanser gibi hastalıkların tedavisinde işe yarayacak ilaç kombinasyonlarını tahmin edebilen ilk basit kullanımlı yapay zeka sistemi. Münih’teki Helmholtz Centre’da görev alan ve çalışmanın önde gelen isimlerinden olan Fabian Theis, bu tip ilaç araştırmalarının genelde yıllar aldığını söylüyor. Özellikle kanser tedavisi için değerlendirilen yapay zeka sisteminin daha birçok hastalığın tedavi sürecini kısaltacağı umuluyor. 

YÜZDE 90 DOĞRULUK PAYI

Araştırma ekibi, yapay zeka modelini test etti. Doğruluk payını anlamak için çalışmada etkisi bilinen ilaç kombinasyonları kullanıldı. Yapılan testin sonucunda sistemin, ilaçların hücreler üzerindeki etkisini %90’ı aşan doğruluk payıyla tahmin ettiği ortaya çıktı. 

haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER