Ahmed Celaleddin Paşa, tarihte Abdülhamid Han'a ihanet mi etti?

TRT 1 dizisinin sevilen dizisini Payitaht Abdülhamid, nefes kesen bir gelişme ile ekranlara geldi. Dizide serhafiye olan Ahmed Celaleddin Paşa Sultan Abdülhamid’e ihanetiyle gündemde. Diziseverler, Ahmed Celaleddin Paşa hain mi, Abdülhamid’e ihanet etti mi? Sorusuna yanıt arıyor. Peki Celaleddin Paşa gerçekten hain mi? İşte cevabı…

Ahmed Celaleddin Paşa, tarihte Abdülhamid Han'a ihanet mi etti?

Payitaht Abdülhamid'de Selim Paşa, Zülüflü İsmail Paşa ve Ahmed Celaleddin Paşa'nın Mason toplantısına engel olamaması ve içlerinden birinin o toplantıya katılmasıyla ihanetin kimden geldiği merak edilirken izleyiciyi sarsan bir gelişme yaşandı.

Tüm suçların Zülüflü İsmail Paşa'ya yıkılmasıyla hain olan paşanın kim olduğu merak ediliyordu.

Son bölümde hain paşanın Ahmed Celaleddin Paşa'nın olduğu ortaya çıkıyor...

Peki tarihte Ahmed Celaleddin Paşa kimdir ve Abdülhamid Han'a ihanet etti mi? İşte cevabı...

Serhafiye Ahmet Celalettin Paşa gerçek hayatta vardı. Ünlü bir istihbaratçı yani hafiye ve siyaset adamıydı.

Sultan Abdülhamid’in çocukluk arkadaşıydı. Sultan’nın en güvendiği adamlarından biriydi.

Sultan 2. Abdülhamid’in yanında devlet adına büyük hizmetlere imza atmış isimlerden birisidir.

Devletin en zor günlerinde, devlet adına birçok başarılı operasyonda yer almıştır. Ahmet Celaleddin Paşa’nın ne zaman doğduğu tam olarak bilinmiyor.

Serhafiye Ahmet, 2. Abdülhamid döneminde Mısır ve Avrupa’ya kaçan Jön Türkler’in faaliyetlerini izlemeye alan kişi olarak bilinir.

Avrupa’da yaptığı girişimler sonucundan bazı Jön Türkler’in İstanbul’a dönmesini sağladı. Bazı Jön Türk faaliyetlerinin durdurulmasına vesile oldu.

Bazı iddialara göre daha sonra 2. Abdülhamid’e karşı çıkarak muhaliflerin safına geçti, İstanbul’a kabadayı sokmaya çalıştı. Yine ispatlanamayan iddialara göre Sultan Abdülhamid’e suikast düzenlemek istedi.

İddiaya göre, Ahmet Celaleddin Paşa’yı Sultan Abdülhamid’e karşı dolduruşa getiren ve onun gözden düşmesine neden olan kişi, yanında çalıştırdığı katibi Kadri Bey’dir.

Kadri Bey’in, paşa hakkında çok önemli ve bir istihbaratı Sultan Abdülhamid’e bildirdiği belirtiliyor.

Bunun üzerine Ahmed Celaleddin Paşa da Jön Türkler gibi Avrupa’ya kaçmak zorunda kaldı. Böylece Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa’dan boşalan Serhafiyelik koltuğuna da Kadri Bey oturdu.

Celaleddin Paşa’nın Avrupa’ya Diran Kelekyan isimli Ermeni tebaasından bir isimle birlikte kaçması onun bazı odaklar tarafından kandırılmış olabileceğini belirtiliyor.

Serhafiye Ahmed Celeladdin Paşa’nın Yıldız Sarayı’nda kendisine has Hafiyelik odası bulunuyordu. Bütün istihbarat teşkilatı haberleri, jurnalleri, bilgileri burada toplanıyordu. Gereksiz ve boş haberler Sultan’a iletilmeden atılırdı.

Celeladdin Paşa’nın kaçmaya karar verdiği sırada da bu odayı kullandığı belirtiliyor. Ahmet Celalettin Paşa, 2. Abdülhamid’e ihanet ederek Avrupa’ya kaçtıktan sonra odası tamamen kilitlenerek mühürlendi. Abdülhamid’in mühürlediği bu oda, o tahttan indirilene kadar kimse dokunmadan öylece kalmıştı.

Ahmet Celelattin Paşa, Avrupa’dan döndükten sonra odayı bıraktığı gibi bulmuştu.

Buradaki jurnalleri de Çamlıca’daki köşküne taşımıştı. Daha sonra da bu köşk, içindeki bütün belgelerle birlikte yanarak kül olmuştu.

yeniakit

YORUM EKLE
YORUMLAR
Murat
Murat - 3 yıl Önce

Kim bilir o belgelerde ne vardı ? Normal değil yani köşkünün evraklarla birlikte yanıp gitmesi.

M Göncü.
M Göncü. - 3 yıl Önce

Kimin yazdığına inanmalı birisi isim listesi yapmış yönetimde bir tane türk yok birisi yapılan işleri sıralamış olağan üstü işler. Hangisi doğru

SIRADAKİ HABER