Hasan Sabah'ın çocukları kimler?

Ortaçağ’ın en ilginç kişiliklerinden biri olan Hasan Sabbah ismi TRT1'de yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile merak kazandı. Hasan Sabbah'ın hayatına dair ayrıntılar merak edilirken aynı zamanda kaç çocuğu olduğu da araştırılmakta. Peki, Hasan Sabah'ın çocukları kimler? Hasan Sabbah'ın kaç çocuğu vardır?

Hasan Sabah'ın çocukları kimler?

Hasan Sabbah kimdir, nasıl ve ne zaman öldü sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. TRT 1 ekranında yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde konu alınan Hasan Sabbah'ın Büyük Selçuklu Devleti üzerindeki etkileri Alamut Kalesini ele geçirdikten sonra büyükl din ve devlet adamlarına yönelik suikastlar düzenliyor. Peki, Hasan Sabbah'ın kaç çocuğu olmuştur? Hasan Sabah'ın çocukları kimler?

Hasan Sabah'ın çocukları kimler?

Hasan Sabbah'ın Muhammed Sabbah ve Hüseyin Sabbah isminde iki oğlu olmuştur.

Tam adı, Hasan bin Ali bin Muhammed bin Cafer bin Hüseyin bin Sabbah el-Hamari olan Haşhaşi tarikatının lideri olan Hasan Sabbah, 11. yüzyılın ortalarında, tam olarak bilinmemekle birlikte 1046-47 ya da 1053-54 yıllarında On iki İmam Şiiliği'nin önemli bir merkezi olan Kum kentinde doğduğu söylenmektedir.  Hasan Sabbah, İsmaililik mezhebi inancına dayalı olarak oluşturduğu Haşhaşiler tarikatı ile tanınmış, Orta Çağ'ın en ilginç liderlerinden birisidir. Hasan Sabbah, otoriter bir lider olmasının yanı sıra, dini bilgisi ile hem farklı, hem de derinlikli bir karaktere sahip olmuştur. Sabbah'ı tarih sahnesinde farklı yapan etkenler ise, yetiştirdiği amansız suikastçileri ve 34 yıl boyunca hiç dışına çıkmadan yaşamını sürdürdüğü ünlü Alamut Kalesi'dir.

Hasan Sabbah, Kumm şehrinde doğmuştur. Doğum tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, 11. yüz yılın ortalarında dünyaya geldiği anlatılmaktadır. Rey şehrinde de din eğitimini almıştır. Kufe'den gelen babasının On İki İmam inancına gönül verdiği ve anlatılanlara göre Yemen kökenli olduğu söylenmektedir. Bir başka rivayette ise, pek inandırıcı olmamakla birlikte, kadim Himyer soyundan geldiği belirtilmektedir. Anlatılan bir hikayeye göre, Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk, aynı zamanda eğitim görmüş okul arkadaşlarıdırlar. Kendi aralarındaki dayanışma ve verdikleri sözlere göre, içlerinden herhangi birisi çok başarılı olursa, diğerlerine yardımcı olacaktır. Nizamülmülk devlet kademelerinde tepelere çıktıktan sonra, bu sözü yerine getirmiştir. Ömer Hayyam, kendine emeklilik maaşı bağlanarak serbest ve rahat bir hayatı istemiştir. Ancak Hasan Sabbah, saray içinde çok daha yüksek bir makama gelmek istemiştir. Ardından yaşanan süreçte, vezirlik mevkisine gelmeyi arzulayan Hasan için, ayağını kaydırmak adına, vezir tarafından şerefine laf getirici söylentiler çıkarılmıştır. Bunun üzerine Hasan Sabbah, Mısır'a yerleşmiştir. Ancak, anlatılan bu hikaye, efsane olmaktan öteye geçememiştir. Çünkü Nizamülmülk ile Hasan ve Hayyam arasında, yaklaşık 30 yıllık bir fark bulunmaktadır. Hikayenin gerçeklik payı, yok denecek kadar azdır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Naci Barut
Naci Barut - 3 yıl Önce

Haşhaşi

SIRADAKİ HABER