İSLAMDA KİŞİSEL BAKIM

Kişisel bakım demek, temizlik paklık demektir. İslam dini temizliğe dolayısıyla kişisel bakıma ehemmiyet göstermiştir. Dinini hakkıyla yaşayan bir müslüman temiz olmalı, kişisel bakımına dikkat etmeli, kendisine emanet olarak verilen vücud nimetini temiz tutmalıdır.

İSLAMDA KİŞİSEL BAKIM

İSLAMDA KİŞİSEL BAKIM

Kişisel bakım demek, temizlik paklık demektir. İslam dini temizliğe dolayısıyla kişisel bakıma ehemmiyet göstermiştir. Dinini hakkıyla yaşayan bir müslüman temiz olmalı, kişisel bakımına dikkat etmeli, kendisine emanet olarak verilen vücud nimetini temiz tutmalıdır. Kur’an-ı kerimde 19 yerde temizlik kelimesi geçmektedir. Bunların 3’ünde hadesten taharet, 8’inde günahlardan, ahlaki ve manevi kirlerden temizlenmek anlamı vardır. Ayetlere mevzu bahis olması, kuran-ı kerimde zikredilmesi; Rabbimizin temizliğe verdigi önemin bir göstergesidir.

‘’ ELBİSENİ TEMİZ TUT! ”

Rabbimiz indirilen ilk ayetlerden biri olan müddesir suresinin 4. Ayet-i kerimesinde peygamber efendimize hitaben “ elbiseni temiz tut “ buyurmaktadır. Vücudumuz da Rabbimizin bize giydirmiş olduğu bir libastır. Dolayısıyla bir müslüman hem vücudunu hem elbisesini temiz tutmalı, bir müslümana yakışır sekilde giyinmeli, güzel kokmalı ve güzel görünmelidir. Güzel giyinmekten maksad çok pahalı, şık, şatafatlı, marka kıyafetler giyinmek değil; elbisemizi necasetlerden, pis kokulardan, çevremizdeki insanlara tiksinti veren maddelerden, kirlerden beri tutmak, temizlemektir.

“O ALLAH Kİ GÖKTEN SU İNDİRDİ” ( EN’AM 99 )

Rabbimiz temizlenmemiz için gökten biz kullarına su indirmiş, kitabında temizlenenleri sevdiğini bildirmiştir. Su fıkıhta temizlenmek için kullanılan ilk maddedir. Bir müslüman su ile hem maddi hem manevi kirlerden temizlenebilir. Necasetten taharet: göz ile görülen ve namaza engel olan maddi pisliklerden temizlenmeye, hadesten taharet ise: göz ile görünmeyen manevi pisliklerden yani gusülsüzlük ve abdestsizlik hallerinden temizlenmeye denmektedir. Abdest ve gusül hadesten taharettir. Her vakit için abdest alan, cuma günü gusletmek sünnet olduğu için haftada en az bir kez gusleden bir müslümanın pis bir bedene sahip olması, vücudundan kötü kokuların sudur etmesi düşünülemez.

SÜNNET OLAN KİŞİSEL BAKIM

1- AĞIZ, DİŞ VE BURUN TEMİZLİĞİ

Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili peygamberimiz hazreti Muhammed ( S.A.V ) ağız, burun, diş temizliğine dikkat eder, ashaba da bu uzuvlarını temizlemelerini tavsiye ederdi. Ağız temizliği abdestin sünnetlerinden biri olan mazmaza ile, burun temizliği de yine abdestin sünnetlerinden biri olan istinşak ile sağlanabilir. Mazmaza; ağza verilen bir miktar suyun ağızda çalkalanması ve tükürülmesidir. Istinşak ise burna su çekmek sonrasında burna çekilen bu suyu sümkürmektir.

“Sizden birisi uyandığı zaman üç defa burnuna su alıp versin.”

Dişlerimizin temizliği için ise misvak kullanabiliriz. Bu sünnettir.

"Misvak kullanınız! Zira misvak ağzı temizler, Hakkın rızasını kazandırır. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye ederdi. Hatta bana ve ümmetime misvak kullanmanın farz olmasından korkuyordum. Eğer ümmetime zahmet vermesinden çekinmeseydim, bunu onlara farz kılardım. Ben misvakı o kadar çok kullanıyorum ki dişlerimi aşındıracağından korkuyorum."

2- KASIK VE KOLTUK ALTI TEMİZLİĞİ

Günümüzde kasık ve koltuk altı temizliğinde kullanılan birçok yöntem vardır. Caiz olan yöntemlerle kasık ve koltuk altı temizliği düzenli olarak yapılmalı, bu bölgedeki kıllar uzun müddet bekletilmemelidir. Ağda, tıraş bıçağı, tüy dökücü krem kullanımı caizdir. Fakat kasık bölgesinin bir başkası tarafından temizlenmesi ( bakılması haram olduğu için ) katiyen caiz değildir.

3- TIRNAK TEMİZLİĞİ

Ayak ve el tırnaklarımızı düzenli olarak kesmeliyiz. Bu işlemi ne sıklıkla yapacağımız tırnaklarımızın uzama hızına bağlıdır. Yalnız peygamber efendimizin her cuma tırnaklarını kestiğini göz önünde bulundurarak, tırnaklarımızı haftada en az bir kez kesmemiz gerektiğini çıkarabiliriz. Tırnak kesme işlemini cuma günü yapmak sünnettir.

4- SAÇ SAKAL BIYIK BAKIMI

Saç, sakal ve bıyık sıklıkla taranmalıdır. Bunların boyanması caiz değildir. Bunlara kına yakmak ve koku sürmek , bunları yağlamak sünnettir. Hazreti peygamber ( sav ) sakal ve bıyığını tıraş etmez yalnızca kısaltırdı. Saçını hac ve umre sebebiyle ustura ile kazıtmıştır. Bunun dışında o saçını üç uzunlukta bırakırdı. Bunlara vefre, limme ve cümme isimleri verilir.

Vefre = Saçlarının kulak yumuşağına kadar uzanan halidir.

Limme = kulak yumuşağından biraz daha aşağı (omuzlarına değmediği hali)dır.

Cümme = omuzlarına kadar uzanan hali (omuzlarına değdiği hali)dir.

VE HAZRETİ PEYGAMBERİN BAKIM ÇANTASI

Peygamber’in, sefere çıkarken bile yanından hiç ayırmadığı bakım eşyalarından biri de aynası olmuştur. (İbn Sa‘d, 1/484) Hz. Peygamber’in, bir sefere çıktığı zaman eşyaları arasında zeytinyağı, tarak/toka ( muşt, midrâ ) ayna, makas (veya tırnak makası), sürmedanlık ve misvâk yer almıştır.

Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER