Redhouse’un kayıp Türkçe Sözlüğü bulundu: El-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye

Wikilala, “el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye” adlı eseri dijital ortama aktaracak

Redhouse’un kayıp Türkçe Sözlüğü bulundu: El-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye

Redhouse’un kayıp Türkçe sözlüğü bulundu. Sir James William Redhouse’un 20 yıldan uzun süre emek harcadığı, “el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye” adlı 10 ciltlik kayıp Türkçe sözlüğü ortaya çıkartıldı. Wikilala platformu, sözlüğün yakında dijital platformda olacağını duyurdu.

1811-1892 yılları arasında yaşayan İngiliz dil bilgini, çevirmen ve sözlük yazarı James Redhouse, özellikle sözlük alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında bir şöhrete sahip.

Osmanlı zamanında basılan kitap, dergi, gazete ve dergileri dijital ortama taşımak üzere yayına başlayan Wikilala Projesi, Twitter hesabı üzerinden heyecan verici bir duyuru yaptı.

Wikilala’dan Dr. Harun Tuncer de mutluluğunu şu sözlerle paylaştı: “Biz şöyle bir güzelliğe vesile olduk! Canım Redhouse’un sözlüğü artık bulundu ve yakında erişime açılacak.”

Sözlük, Redhouse’un 1892 yılında yaşamını yitirmesi nedeniyle yarım kalmıştı.

REDHOUSE KİMDİR?

Sir James William Redhouse (d. 30 Aralık 1811, ö. 4 Ocak 1892), dil bilgini, mütercim, sözlük yazarı. ... Çocuk yaşta anne ve babasını kaybeden Redhouse, 1819'da Christ's Hospital adlı yardım ve eğitim kurumuna yerleştirilmiştir. Burada denizcilik, haritacılık, teknik resim, trigonometri gibi konularda öğrenim görmüştür.

Risalehaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER