Sultan Abdülhamid'in evlatlarına nasıl kıyıldı ?

Sultan Abdülhamid'in evlatlarına nasıl kıyıldı ?

Sultan Abdülhamid (Doğum Tarihi 21 Eylül 1842) abhaz prensesi Behice İkbal Hanım‘dan 1901 senesinde ikiz evlat sahibi olmuştur. Saray tarihinde pek rastlanmayan bu olay, özellikle ekber ve erşad kuralına göre önem arzetmekteydi. Sultan Abdülhamid Han, 59 yaşında baba olarak doğan ikiz çocuklarına genç yaşta kaybettiği biraderlerinin isimlerini vermiştir. Olur da taht sırası bu ikiz çocuklara gelirse hangisinin tahta geçeceğini belirlemek adına ki Osmanlı geleneğinde büyük ve akıl sağlığı yerinde olan geçecekti, bu ikiz bebeklerden birinin büyük sayılması gerekiyordu. Bu niyetle Sultan Abdülhamid Han, önce nefes alanın büyük olarak itibar edilmesine karar verdi ve bu sebeple Ahmed Nureddin Efendi ikiz kardeşi Mehmet Bedreddin Efendi‘ye göre büyük sayıldı. İkiz bebek olmaları ve karıştırılmaya müsait olmaları nedeniyle bebeklerden birine kırmızı diğerine mavi kurdela bağlanmıştır.

Şehzade Ahmed Nureddin Efendi Kimdir

Mehmet Bedreddin Efendi daha çok küçükken, Sultan Abdülhamid Han’ın yanında öyle yanlışsız konuşmuş ki, Sultan “Sus oğlum, söyleme, senin zekân beni korkutuyor” diyerek, nazar değmesinde korkmuş. Ne yazık ki korkulan başa gelmiş ve Mehmet Bedreddin Efendi menenjit hastalığına yakalanmış tüm tedavilere rağmen 2,5 yaşına iken vefat etmiş ve kabri Yahya Efendi Türbesi içindedir. Çocuğunu kaybeden Behice İkbal Hanım, ömrü boyunca çocuğuna hasret kalarak yaşamını sürdürmüştür.

Şehzade Ahmed Nureddin Efendi

Ahmed Nureddin Efendi 7 yaşında iken askeri tahsile başlamış, 15 yaşında iken 1916 yılında Almanya’ya tahsile gönderilmiş, Almanya’nın savaşı kaybetmesi üzerine zorluklarla 1919 yılında memlekete döner. Döndüğünde babasının yaverlerinden Adapazarlı Hüsnü Paşa’nın kızı Ayşe Andelib Hanım (1902-1980) ile Maslak Köşk’ünde herkesten gizlice evlenmiştir.

Şehzade Ahmed Nureddin Efendi, saltanatın kaldırılmasından sonra yurt dışına sürgüne gönderilen hanedan üyelerinden biridir ve 46 yaşında miralay rütbesinde iken sürgün yedi. Tarih 1944 senesinin Ağustos ayını gösterdiğinde Fransa’da bir parkta açlıktan ölmüş olarak bulundu. Cebinde 1800 Frank ve bir mektup vardı, mektupta ise, “ben ölürsem kimseyi suçlamayın, zira açlıktan ölüyorum, bir sinemada piyano çalarak hayatımı kazanıyordum.Şimdi bu işi de bulamıyorum, cebimdeki para ile tabut alıp beni defnedersiniz” yazılıydı. Fransa’nın Faslılara tahsis ettiği Bobigny Müslüman Mezarlığı‘na gömülmüştür.

Fotoğraf açıklaması yok.

Sultan Abdülhamid'in evlatlarına nasıl da sahip çıkılmadı.?

1) Parasızlıktan ve açlıktan ölen Ahmet Nureddin Efendi;

2) Aidat ödenmedi diye kabri kaldırılan kemikleri de kimsesizler mezarlığındaki mazgala atılan Şehzade Orhan Efendi;

3) Ev sahibinin acıyarak kira almadığı köhne bir pansiyon odasında vefat eden Zekiye Sultan

4)Arnavutluk’ta bir Nazi toplama kampında tifodan ölen Naime Sultan

Sultan Abdülhamid’in sefalet içinde sürgün hayatı yaşayan ve sahip çıkılmadığı için mezarları dahi olmayan evlatları…Ecdadımız…

sürgün Vatansızlık,yokluk,sahipsizlik ve bakımsızlık içinde bu dari dünyadan göçüp gittiler...

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2022, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER